Za dobrou věc běželo 65 běžců. Pro Nadaci Via vybrali 123 198 Kč

Druhého dubna se na start pražského půlmaratonu (celým názvem Sportisimo 1/2 Maraton Praha 2016) pořádaného RunCzech postavilo kromě Keňanů a tisíců amatérských běžců také 65 běžců, kteří uběhli celkem 21,0975 km pro dobrou věc, za Nadace Via.

Za startovné jsme od běžců získali celkem 34 026 Kč. Deset nejstatečnějších se zároveň zapojilo do našeho projektu Filantropický Emil/Emilka a dohromady od svých kamarádů a známých pro svůj běh vybrali neuvěřitelnou částku 123 198 Kč. GRATULUJEME a DĚKUJEME!

Jaké to je, když člověk běží jako Filantropická Emilka si přečtěte v rozhovoru s Gábi.

Filantropičtí Emilové a Emilky v cíli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dále moc děkujeme za zázemí, které nám poskytla Veselá škola a restaurace Lokál v Dlouhé, kde jsme si po závodě za odměnu dali pivo a párek.

A kam půjdou vybrané peníze? Ty rozdělíme v programu Rychlé granty. Ten pomáhá aktivním lidem, kterým v místě, kde žijí, vadí např. nefunkční samospráva, plýtvání veřejnými prostředky, podezřelé změny v územním plánování, ošklivé novostavby a kauzy, ve kterých je ohrožen veřejný zájem a občanská práva. Těmto lidem tak nabízíme rychlou pomoc. Tady je jeden příklad:

Úložiště jaderného odpadu Kraví hora

Rozhodnutí o vyhloubení úložiště jaderného odpadu Kraví hora má dopad na 56 tisíc obyvatel v 98 obcích. Mikroregion se rozprostírá na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny a už nyní je oblast pod velkou ekologickou zátěží – nachází se zde uranový důl Rožná, chemická úpravna uranové rudy a další.

Členové spolku „Nechceme úložiště Kraví hora“ získali grant od Nadace Via ve výši 20 000 Kč na vyhotovení rychlého odborného posudku. Ten měl prověřit zákonné postupy projektu. I přes všechny výhrady znalce, který nalezl mnoho nedostatků, byl projekt vládou schválen. Spolek nyní zvažuje podání žaloby. Finanční podpora Nadace Via pomohla ke zviditelnění kauzy, rozproudění debaty o tématu úložišť jaderného odpadu a členka spolku Helena Vařejková byla hostem Studia 6, kde se toto téma probíralo. Na záznam vysílání se podívejte online.

Nechceme-uloziste-kravi-hora-006

Další příklady příběhů Rychlých grantů si přečtěte v tomto článku.