Jak ukázat, co Nadace Via přesně dělá a koho podporuje? Snad nejlépe to mohou přiblížit konkrétní příběhy lidí, kteří společně mění své okolí k lepšímu a tím zlepšují celé Česko.

Ukazují, jakým způsobem se snažíme podporovat hlavní témata naší nadace, kterým říkáme „Umění žít spolu“ a „Umění darovat“. Co přesně to znamená? Jde jednak o komunitní projekty, které lidi spojují tím, že se společně a svépomocí starají o své okolí. A za druhé je to filantropie, kterou se snažíme v Česku šířit.

Proč to děláme? Usilujeme o to, aby bylo v Česku více lidí, kteří pečují o své okolí a kteří darují druhým.

Příběh první: Lidé svépomocí změnili místo, kde žijí

Strmilov je malé jihočeské městečko. Na jeho okraji byla dlouho zarostlá stráň, kterou se místní rozhodli přetvořit. Na prvním plánovacím setkání bylo jasné, že najít kompromis nebude snadné. Jiný pohled měli sportovci, jiný senioři, jiný mládež, ale komunitní plánování a společné brigády lidi sblížily.

strmilov-2

Nakonec si obyvatelé svépomocí vytvořili pěší stezku, cvičící stroje pro seniory i mládež, bike park nebo posezení s ohništěm. Proměnu parků, návsí a veřejných prostranství podporujeme prostřednictvím programu Místo, kde žijeme. Strmilovský projekt jsme podpořili grantem 300 000 Kč – a provázeli jsme je společným plánováním, brigádami a slavnostním otevřením. Součástí programu jsou také vzdělávací semináře a propojení s dalšími účastníky programu.

Příběh druhý: Zachránil ho Nicholas Winton. Sám teď pomáhá dětem

Už více než 9 let každý měsíc věnuje dvě třetiny svého sirotčího důchodu jako Přítel dětí UNICEF na podporu dětem v nejchudších zemích světa. I Asafovi přitom v minulosti pomohli druzí – za druhé světové války ho před transportem do koncentračního tábora zachránil Sir Nicholas Winton.

asaf_auerbach-41_bw

Dnes Asaf Auerbach sám pomáhá dětem v nouzi. Ve věku 77 let začal dostávat sirotčí důchod určený pro ty, kterým jako neplnoletým zemřeli rodiče během nacistické okupace. Rozhodl se jeho část pravidelně zasílat organizaci UNICEF. “Na světě stále žijí statisíce dětí, které pomoc naléhavě potřebují. Proto jsem se rozhodl část svého důchodu věnovat ve prospěch potřebnějších. Táta s mámou by mne určitě pochválili,“ říká.

Asaf Auerbach je jedním oceněných filantropickou Cenou Via Bona 2016, kterou každý rok udělujeme českým filantropům, kteří darují druhým svůj čas, energii či peníze. Udílením ceny se snažíme inspirovat druhé a ukázat, že filantropem může být každý z nás. Více o Asafu Auerbachovi si můžete přečíst v tomto článku.

Příběh třetí: Byznys, který pomáhá svému okolí

Lze podnikat a zároveň měnit své okolí k lepšímu? V rámci programu Lepší byznys podporujeme podnikatelské nápady a začínající firmy, které mají tuto ambici. Příkladem budiž třebíčský projekt Vrátka, který zaměstnává lidi s hendikepem. Třebíčský sociální podnik založila Zdeňka Palátová, která sama před deseti lety ztratila sluch. Podnik má v Česku svým záběrem stěží srovnání. Zaměstnává přes tři desítky lidí s nejrůznějšími hendikepy – od poruch zraku či sluchu po psychicky nemocné. Součástí podniku Vrátka jsou tři trafiky, pekárna, kavárna, výtvarná a šicí dílna, manikúra a pedikúra, bazar s oblečením a obchůdek s květinami a s kořením.

DSC_0006

Za peníze z našeho grantu (necelých 333 000 Kč) v Třebíči opravili krásnou místnost v centru starého židovského města. Přesunuli sem novou pekárnu, protože do té předešlé se zaměstnanci už nemohli vejít. podnik jsme navíc podpořili sérií vzdělávacích seminářů, aby se podnik dlouhodobě udržel v kladných číslech. Celý příběh podniku Vrátka si přečtěte na našem ViaBlogu.

Více o programu Lepší byznys, který díky UniCredit Bank a UniCredit Foundation podporuje sociální podnikání v Česku, najdete ZDE.

Příběh čtvrtý: Unikátní věž ožívá. Lidé si ji opravují sami

Jitka Jakubičková měla dlouhé roky sen. Udělat z krásné zchátralé historické věže kousek za jejím domem kulturní centrum. A tak založila spolu se svým bratrem a se svým manželem spolek, a pustili se do pořádání brigád. Daří se jim lákat další nadšence. Zauhlovačku vyklidili a v areálu pořádají kulturní akce.

Otevření Zauhlovačky, autor: Miroslav Prousek, AvantgArt

Projekt jsme podpořili grantem 70 000 Kč a několika vzdělávacími semináři.Více o obnově Zauhlovačky si můžete přečíst na našem ViaBlogu. Podobné projekty podporujeme skrze naše komunitní programy. Od podzimu 2016 bude k podpoře takovýchto projektů sloužit nový program Živá komunita.

Příběh pátý: Provádíme ty, kteří chtějí měnit své okolí

Kousek od Vltavy je ve Vraném nad Vltavou nádherné klidné náměstí s budovou Staré školy, ve které se učilo téměř dvě stě let. V posledních letech se málem rozpadla. Zachránilo ji pár nadšenců, kteří z ní za poslední necelé čtyři roky udělali zase živé místo, kde vedle sebe fungují skauti, senioři, tanečníci, děti, výtvarníci, hudebníci nebo vojáci. Pár nadšenců, kteří se dlouhodobě starají o to, aby vše fungovalo, bylo dost uhlí do starého kotle, upravená zahrada a každou neděli otevřená kavárna. Jednou z nich je Anna Lupienska.

Anna Lupienská

Anna byla jednou z účastnic našeho vzdělávacího programu Viadukt, který se snaží inspirovat, vzdělávat a propojovat aktivní lidi v Česku. Snažíme se pomoci těm, kteří si chtějí založit spolek, zapojit další lidi z okolí nebo potřebují získat peníze na jeho činnost. Rozhovor s Annou Lupenskou si můžete přečíst na našem ViaBlogu.

Příběh šestý: Krok za hranice

Proměňovat sídliště není lehké nikde na světě. Laura Panait žije v rumunské Kluži, kde se snaží o to, aby to na jednom z tamních sídlišť začalo žít. Vystudovaná antropoložka se snaží zapojit veřejnost do proměny prostranství uprostřed sídliště Manastur, které je vůbec nejrozlehlejší v celém městě. Usiluje o to, aby se park uprostřed sídliště stal místem setkávání. Laura se snaží zapojit místní do společného plánování.

La terenuri_autor_Pan Ioan

Přestože hlavní část práce naší nadace se soustředí na území Česka, nechceme zůstávat uzavření okolnímu světu a snažíme se o propojování lidí s podobnými cíli a zkušenostmi bez ohledu na hranice. Laura Panait je jednou z účastnic našeho programu ViabilityNet, který propojuje aktivní lidi střední a východní Evropy, kteří pracují v komunitách. Každý z nich má svůj příběh a své problémy, které musí řešit.

Příběh sedmý: Sněhurka a devět trpaslíků pro Kristýnku

Sněhurka a devět trpaslíků, tak se jmenovalo benefiční představení skupiny žáků základní školy v jihomoravských Komořanech. Společně s učitelkou zorganizovali tuto benefici na pomoc své hendikepované spolužačce Kristýnce, která potřebovala polohovací křeslo. Akce vyšla, peníze děti vybraly od rodičů a kamarádů – a samy také přispěly drobnou částkou.

????????????????????????????????????

Vybranou částku Nadace Via zdvojnásobila, pomohli jsme i nejrůznějšími radami. Tato benefice ukazuje, jakým způsobem se snažíme podporovat filantropii u dětí a mládeže. Slouží k tomu náš program Dobro-druzi.

Příběh osmý: Nechceme lom za domem

V malé obci Hvozdečko u Bouzova v Olomouckém kraji měl vzniknout lom na vápenec. Místním se plán nelíbil. Upozorňovali mimo jiné na to, že součástí lomu má být drtička kamene, a to všechno znamená prach a ničení okolního prostředí. Část obyvatel se proto spojila a požádala nás o grant.

lom-hvozdecko-22016_galerie-980

Z grantu 20 000 Kč od naší nadace místní uspořádali veřejnou debatu, téma zpropagovali v obci a okolí a zaplatili si profesionální právní služby. Na diskusi nakonec dorazila stovka místních. A výsledek? Těžit se ve Hvozdečku nebude – o úřady vzaly v potaz nesouhlas místních a petici, pod kterou se podepsalo více jak 3000 lidí.

Program Rychlé granty podporuje skupiny lidí, kteří se postaví aktuálnímu problému ve svém okolí. Obvykle jde o témata jako: nefunkční samospráva, plýtvání veřejnými prostředky, výstavba nevhodných staveb, ubývající zeleň, špatný vzduch a nadměrný hluk. Více v tomto článku na našem ViaBlogu.

Příběh devátý: Neziskovka získala 700 tisíc díky Darujme.cz

Organizace psí život se jako jediná v České republice cíleně zaměřujeme na pomoc zvířatům lidí bez domova, osobám závislým na návykových látkách a zvířatům, která žijí s lidmi v sociálně vyloučených lokalitách. Je jednou z více než dvou stovek neziskovek, které získávají dary online díky službě Darujme.cz, kterou provozujeme.

darujme-ilustracka

„Online fundraising je pro nás důležitou cestou, jak požádat o podporu naše dárce, příznivce nebo fanoušky a získat tolik cenné dary. I přestože naše pomoc směřuje do konkrétních lokalit Česka a Slovenska, fundraising děláme hlavně online. S pomocí Darujme.cz se nám tak během prvního roku fungování naší neziskovky podařilo doslova „z obýváku“ získat více než 700 tisíc korun od konkrétních individuálních dárců, se kterými jsme i nadále v čilém kontaktu.“ říká Jarmila Pávková, předsedkyně spolku.

Příběh desátý: Jak šířit Umění darovat

Příběh desátý není jedním příběhem, ale řadou filantropických příběhů, které se snažíme šířit. Rozhovory, inspiraci a příběhy českých filantropů najdete v časopise Umění darovat, který vydáváme čtvrtletně – a najdete je také on-line na www.umenidarovat.cz. Příjemné čtení!

Pokud chcete podpořit podobné projekty jako výše zmíněné, můžete se stát dárcem Nadace Via. Darovat můžete jednoduše on-line, ihned. Děkujeme.

Přečtěte si další příběhy, které ukazují, jak pomáhá Nadace Via:

Jak v malé východočeské vsi začaly tát sousedské ledy

Rodinný cirkus v pohraničí

Zchátralý zámek spojil lidi a ožívá

Kateřina Šedá ráda ukazuje místa, která jsou tabu

Místo, kde krása šperků dává sílu ženám v potížích

ViaCafé

Jsme na stopě dobrým zprávám. Hledáme lidi, kteří společne mění své okolí a darují druhým. Každé dva týdny najdete ve své emailové schránce optimistické čtení k odpolední káve o malých velkých činech: příbehy těch, které podporujeme, i řadu informací o našich programech a grantech.

Emailový čtrnáctideník s aktuálními informacemi o našich programech a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko