Třináctka, která přináší štěstí a spoustu radosti. Ohlédněte se s námi za letošními Dobro-druhy

I číslo 13 může být spojeno s radostí a dobro-činností. Letos nám totiž 13 týmů Dobro-druhů ukázalo, že pomáhat může každý bez ohledu na věk nebo množství peněz, kterými disponuje. Rozhodli se vlastními silami uspořádat benefiční akci a získat tak peníze pro dobrou věc. Koho a jak svými skutky podpoří, si týmy zvolily samy.

Vybrané týmy od nás získaly finanční podporu, vzdělávání a metodickou podporu. Týmy nejprve absolvovaly víkendový výjezd, na němž se dozvěděly, co obnáší pořádání benefiční akce a dostaly tipy, jak na organizaci, propagaci nebo třeba získávání sponzorů. Pak už bylo vše v jejich režii. Zajímá vás, jaké akce mladí filantropové vymysleli a komu jimi pomohli? Připravili jsme pro vás ohlédnutí se za letošním programem Dobro-druzi.

Dobro-druzi  v číslech

13 týmů pocházelo z 10 krajů ČR a tvořilo je celkem 201 dětí a mladých lidí od 6 do 26 let a dospělých patronů. Skrz své zapálení a chuť pomáhat dokázali pro své benefiční akce nadchnout dalších 1 111 dobrovolníků a přilákat 7 145 návštěvníků, z nichž 3 775 se stalo zároveň i dárci na navštívených beneficích. Dalších 119 partnerů a sponzorů podpořilo naše filantropy hmotně – od zajištění chlebíčků, přes tisk kalendářů nebo zapůjčení prostorů, po darování předmětů do aukcí. Hodnota sponzorských darů v součtu dosáhla částky 264 300 Kč.

Ze zákulisí benefičních akcí

Při vymýšlení beneficí byli Dobro-druzi letos opět vynalézaví. Mezi nejoblíbenější akce patřily jarmarky s výrobky dětí, bazary, blešáky, aukce s dražbou obrazů a sportovních položek nebo rukodělné dílny, kde si návštěvníci mohli ozdobit tričko či vyrobit sádrové zvířátko. Úplnou novinkou, která navíc sklidila velký úspěch u návštěvníků, se stala například prohlídka paraZoo, komentovaná mladými ochránci přírody, benefiční velikonoční koleda, módní přehlídka s vlastnoručně vyrobenými návrhy či psolympiáda a umisťovací výstava opuštěných psů.

Nejmladším Dobro-druhům bylo 6 let a povedlo se jim nakazit svým nadšením a chutí pomáhat dobrovolníky všech věkových kategorií. Nejstaršímu zapojenému dobrovolníkovi bylo 55 let.

Uspořádáním 39 benefičních akcí týmy získaly na dobrou věc dohromady 520 409 Kč. Nadace Via spolu s dárci programu přispěli týmům na realizaci akcí 45 500 Kč a výtěžky z beneficí navýšili o částku 279 502 Kč. Deseti organizacím a třem konkrétním příjemcům, které si Dobro-druzi předem sami zvolili, putovala ve výsledku celková částka 799 911 Kč.

Co se díky letošním Dobro-druhům podařilo?

Dobro-druzi svou činností pomohli prosadit nový zákon o ochraně přírody v NP Šumava (Divočina pro Šumavu), přispěli na letní tábory a volnočasové aktivity pro ohrožené děti a mládež (Benefiční bazárek pro Robinson, Minipodnik Smajlík, Úsměv sluší každému) a pomáhali novorozeným miminkům (Kreativní bazárek, Muffiny pomáhají). Dále se týmy pustily také do podpory psího útulku a záchranných stanic pro ohrožená zvířata (Pomozte nám vrátit zvířata do přírody, Scioškola, P.S.O.S. – Psí-eS-Ó-eS), pomáhali konkrétním nemocným dětem ze svého okolí (Aukce pro Petříka, Pomoc pro Ládíka a Aby se měla jako v ráji) nebo přispěly na terapii EEG Biofeedback pro děti a mladé lidi s handicapem (Přes překážky ke hvězdám).



Seznamte se s Dobro-druhy a jejich benefičními akcemi prostřednictvím následujících krátkých medailonků:

(kliknutím na název projektu se můžete o projektu dozvědět více – seznámit se s články v médiích, shlédnout video či se podívat na fotky z benefičních akcí)


ABY SE MĚLA JAKO V RÁJI

Nápad, aby se měla postižená Natálka z Borové jako v ráji, vznikl nad keramickou hlínou. Nebo možná při malování, pletení z pedigu, drátování či modelování z fima. Přesně se to už nedozvíme, jedno je ale jisté. Jedenáct kamarádů z výtvarných kurzů v Poličce u Svitav se rozhodlo svůj talent spojit s podporou dobré věci a uspořádali společně 3 jarmarky. Prosincové Vánoce s Mozaikou i květnový Jarní květinkový bál princů a princezen měly na programu kreativní dílny a prodej výrobků od malých umělců, zábavný program pro celou rodinu, Kocourkof, cílil na milovníky koček. Akcí se zúčastnilo dohromady 1 520 návštěvníků a na nákup cvičebních pomůcek pro malou Natálku a na léčebný pobyt na neurorehabilitační klinice v Klimkovicích se dětem podařilo získat celkem 74 492 Kč.


AUKCE PRO PETŘÍKA

S úsměvem a přáteli jde všechno lépe. Své o tom ví i Martin. Přátelé mu totiž pomohli uspořádat benefiční akci Aukce pro Petříka a získat tak finanční prostředky na nákup speciálně upraveného automobilu pro jeho malého brášku, který trpí svalovou dystrofií a zvýšenou lomivostí kostí. Benefiční akce proběhla v prostorách Vily Kateřina v Hodoníně a měla podobu dražby uměleckých předmětů, zážitků, sportovních dresů a dalších předmětů s podpisy známých sportovců. Nejdražší položkou se stal batoh olympijského medailisty Vítězslava Veselého z olympijské kolekce z Ria 2016, který se vydražil za 13 000 Kč. Dražba 26 položek a prodej dalších sportovních a uměleckých předmětů vynesly 134 086 Kč a Petříkovi rodiče obdrželi díky Dobro-druhům na nákup speciálně upraveného automobilu celkem 149 086 Kč.


BENEFIČNÍ BAZÁREK PRO ROBINSON

Letní tábory a zájmové kroužky jsou pro spoustu dětí samozřejmostí. Aby i holky a kluci ze Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, Robinson v Klenčí pod Čerchovem, mohli strávit léto na táboře a poznat nové kamarády, rozhodla se pětice skautek uspořádat pro Robinson benefiční bazar. K akci se připojilo dalších 29 dobrovolníků, včetně dětí z Robinsonu, které přispěly do bazaru svými výrobky. Listopadová akce přinesla 16 459 Kč a s podporou Nadace Via a dalších dárců programu do Robinsonu poputuje částka 34 959 Kč. Děti z Robinsonu se díky pěti kamarádkám mohou už od zimy těšit na léto plné nových zážitků.


DIVOČINA PRO ŠUMAVU

Za zdravější lesy, nevykácené mýtiny a návrat ohrožených druhů zvířat. Takový by mohl být podtitul výstavy studentských fotografií Karolíny a Tomáše v Café V lese. Oba jsou ještě studenty gymnázia, ale už teď mají velký zájem našeho naše životní prostředí a není jim lhostejné, jak se příroda mění pod zásahem člověka. Proto se rozhodli výstavou a následnou dražbou fotografií podpořit Hnutí Duha, které bojuje za rozšíření divočiny v NP Šumava. Aukce kromě rozšíření podvědomí o tom, co vlastně znamená lidský zásah pro krajinu, vynesla 24 975 Kč. Celkovou částku 41 611 Kč studenti předali Hnutí Duha.


KREATIVNÍ BAZÁREK

Že i nechtěné oblečení ještě může udělat spoustu parády a pomoci dobré věci, dokázali žáci ze Základní školy Ruská v Litvínově. Na Valdštejnském zámku společně uspořádali Kreativní bazárek, jehož cílem bylo vybrat peníze na kočárek pro dvojčata v Kojeneckém ústavu v Mostě. Všechny dražené modely původně pocházely ze sbírky oblečení, do níž přispělo přes 600 lidí. Žáci je pak postupně přetvořili v unikátní kousky podle své fantazie. Při organizaci akce a tvorbě nových modelů pomáhaly další desítky dobrovolníků a zúčastnili se i mladí hokejoví hráči VC Verva Litvínov svou autogramiádou. Děti se s chutí chopily role módních návrhářů, samotných modelů i moderování celé akce a díky pohoštění, kreativní dílně a dražbě z módních přehlídky vybraly na kočárek pro dvojčata částku 17 140 Kč, kterou příspěvek Nadace Via navýšil na 32 140 Kč.


MINIPODNIK SMAJLÍK

V Minipodniku Smajlík není o úsměvy nouze. Kdo by se taky mračil, když může s kamarády někomu pomoci a ještě se přitom naučit spoustu nového. Tucet žáků ZŠ a MŠ T. G. Masaryka v Bílovci ve věku 14-15 let uspořádalo 6 benefičních akcí na podporu nedalekého ekologicko-vzdělávacího centra Jarošův statek. Pěvecká soutěž O zlatou notičku města Bílovce, Vánoční koncert a Vánoční tvoření s rodiči, Povalentýnská mňamka, prodej občerstvení při zápisu dětí do 1. tříd a Smajlíkovský blešák při Dni otevřených dveří prověřily nejen jejich organizační, ale třeba i kuchařské dovednosti. Každý přispěl tím, co uměl, a nakonec se děti radovaly z vybrané částky 13 881 Kč. Na podporu volnočasových aktivit pro děti v ekologicko-vzdělávacím centru Jarošův statek, kde se malí i velcí učí žít v souladu s přírodou, putovalo díky Dobro-druhům celkem 30 000 Kč.


MUFFINY POMÁHAJÍ

Třída nutričních specialistů se rozhodla spojit sladké s užitečným a pomoci získat svým kuchařským uměním peníze pro Novorozeneckou JIP v Karlových Varech. Během zimy poctivě testovali různé recepty doma i v hodinách příprav pokrmů, aby na plánované akci dokázali přilákat co nejvíc dárců muffiny upečenými podle těch nejlepších receptů. Květnový prodej muffinů zlákal 128 mlsných jazýčků, jejichž majitelé přispěli částkou 8 170 Kč. Projektu se podařilo získat celkem 16 340 Kč, za které oddělení JIP pořídilo křeslo pro klokánkování novorozenců.


POMOC PRO LÁDÍKA

Když se Ládíkovi spolužáci dozvěděli, že během prázdnin onemocněl leukémií, hned začali přemýšlet, jak svému kamarádovi a jeho rodině pomoci. Od listopadu do května tak díky nim proběhly čtyři benefiční akce – Vánoční jarmark, Prodejní bazárek, Velikonoční řehtání a Byšický maraton. Svou chutí pomáhat nakonec získali pro pomoc na akci rodiče i zaměstnance školy, Sbor dobrovolných hasičů Byšice a další obyvatele obce. Benefiční akce navštívilo téměř 1000 lidí, kteří přispěli částkou 83 251 Kč. Z výsledné částky 116 629 Kč se uhradí náklady na dopravu do Nemocnice Motol a potřebné léky a léčebné vybavení pro nemocného Ládíka.


POMOZTE NÁM VRÁTIT ZVÍŘATA DO PŘÍRODY

Němé tváře si o naši pomoc nedokážou říci, ale potřebují ji stejně jako všichni ostatní. Oddíl mladých ochránců přírody Včelojedi proto už od roku 2010 shání finanční prostředky pro Záchrannou stanici pro živočichy ČSOP Vlašim. Od května do února na její podporu uspořádali 4 benefiční akce – prohlídku paraZOO, aprílový běh, workshop sádrového odlévání a orientačně-šifrovací závod Ztracená zvířata. Zábavný a zároveň vzdělávací program přilákal spoustu návštěvníků, kteří se na akci dozvěděli o činnostech záchranné stanice a možnostech pomoci zraněným zvířatům. Včelojedi si svými akcemi vysloužili částku 33 257 Kč, kterou záchranná stanice použije na nákup krmení a léků pro trvale hendikepovaná zvířata a na úspěšné navracení zvířat zpět do volné přírody.


PŘES PŘEKÁŽKY KE HVĚZDÁM

Tři kamarádky, které se znají ze školních lavic, se rozhodly uspořádat benefiční akci na podporu Centra Orion pro mladé lidi s handicapem, kde společně působí jako dobrovolnice. I přes blížící se maturitní zkoušky z velikosti březnové akce Přes překážky ke hvězdám neslevily a vyplatilo se. Přednášky, umělecká vystoupení a bazar s 8 000 položkami, věnovanými obyvateli Rychnova nad Kněžnou, navštívilo přes 500 lidí a na akci vystoupili i cestovatel Ladislav Zibura a zpěvák Ondřej Ruml. Celkem dárci přispěli částkou 103 387 Kč. Do Centra Orion putovalo dohromady 118 387 Kč, které centrum použije na terapii EEG Biofeedback pro děti a mládež s poruchami pozornosti, soustředění, paměti a učení.


P.S.O.S – PSÍ-ES-Ó-ES

Pomáhat může být psina, obzvlášť když jde o pomoc čtyřnohým kamarádům z psího útulku v Maršovicích. Útulku z blížící se zimou docházely prostředky na péči o nemocné pejsky, a tak se žáci z Jílového u Prahy rozhodli pomoci. Od listopadu do června uspořádali 4 benefiční akce, zaměřené na získání finanční a materiální pomoci pro útulek, ale také umisťovací výstavu psů nebo zábavnou Psolympiádu. Kromě organizace akcí věnovali svůj volný čas i v podobě venčení opuštěných pejsků a útulku by rádi pomáhali i v budoucnu. Projekt skončil velkým úspěchem. Díky benefičním akcím a Nadaci Via útulek získal na veterinární péči pro opuštěná zvířata 65 133 Kč.


SCIOŠKOLA – POMÁHÁ TAM, KDE JE TŘEBA

Když žáci olomoucké Scioškoly dostali možnost uspořádat benefiční akci a někomu tak pomoci, dlouho se nerozmýšleli a zvolili si záchrannou stanici Zvíře v nouzi na Olomoucku. Při tvorbě programu a organizaci akce pomáhalo 41 školáků ve věku 6-11 let a hodil se opravdu každý talent. S pomocí dospělých děti natočily desetiminutový film, připravily občerstvení i workshop zdobení perníčků, vyrobily papírové růže k prodeji a uspořádaly vědomostní soutěž. Celou akci zakončil koncert v prostorách Pevnosti poznání se zpěvem, flétnovým duem a klavírním vystoupením. Na akci se díky žákům Scioškoly podařilo vybrat 16 149 Kč. Záchranná stanice v Němčicích na Hané tak díky malým filantropům obdržela příspěvek na krmivo pro zvířata v hodnotě 31 149 Kč.


ÚSMĚV SLUŠÍ KAŽDÉMU

Jaké je to být modelem a zúčastnit se focení kalendáře? To si vyzkoušely děti z Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Modrá kočka v Opavě. S pomocí dvou studentek Ostravské univerzity, Nikoly a Evy, nafotily nástěnný kalendář pro rok 2017, který si mohli zájemci od ledna do března zakoupit a přispět tak na volnočasové aktivity v nízkoprahovém zařízení. Dívky současně uspořádaly sbírku na Mikulášskou nadílku, k níž jeden z partnerů přispěl i potravinami do balíčků pro děti. S pomocí 87 dárců a přispěním Nadace Via získaly Nikola a Eva částku 17 744 Kč, kterou zařízení použije na nákup výtvarného vybavení a výlety s dětmi.

DĚKUJEME všem 201 MLADÝM FILANTROPŮM, kteří věnovali svou energii a čas pomoci druhým a všem našim PARTNERŮM za jejich podporu letošních Dobro-druhů!