Zde najdete databázi projektů, které jsme v posledních dvou letech podpořili.
Jsou to místa, kde se věci hýbou, kde je energie a kde to žije. A přibývá jich!
Programy, které již nevyhlašujeme:
Rok
Stát
Kraj (pouze ČR)

TO nevyběháš

Anička, Šárka, Denča, Anežka a Martin jsou nadšení studenti prvního ročníku psychologie, kteří se snaží rozšířit zájem společnosti o duševní zdraví. Rádi by, s využitím odborníků z řad svých vyučujících, spolužáků, ale i veřejnosti, uspořádali den plný přednášek na Katedře psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. V rámci doprovodného programu uvažují o občerstvení zajišťovaném hendikepovanými zaměstnanci nebo o prodeji výrobků chráněných dílen. Výtěžek z akce věnují organizaci Fokus, jejíž cílovou skupinou jsou právě lidé s duševním onemocněním.

Patronka: Denisa Macháčková

Adventní koncert Děti dětem aneb Pomáháme Matýskovi, Zdeněčkovi a Kačence

Dobro-druzi z páté třídy kroměřížské Základní školy Oskol se rozhodli pomoci rodině paní Veroniky, která, než odešla se svým prvním synkem na mateřskou, pracovala v kanceláři školy, všichni ji proto dobře znali. Veronika krátce po dalším porodu dvojčat zemřela a zanechala po sobě tři malé děti. Dobro-druzi ví, že jejich pomoc jim mámu nevrátí, ale přesto vidí smysl v tom, když si děti pomáhají navzájem. Na počátku adventu uspořádají kulturní program pro rodiče, učitele, spolužáky a kamarády, kde budou hrát, tančit, zpívat, moderovat – podle toho, co kdo umí. Akci vnímají jako start dlouhodobější pomoci.

Patronka: Hana Ginterová
Místo: Kroměříž

• Kraj: Zlínský

Děti úplňku

Dobro-druzi ze studentského parlamentu pražského gymnázia Na Zatlance se sice neshodnou na nejoblíbenějším předmětu, kapele ani koníčcích, ale všechny baví práce v týmu a rádi zkouší nové věci. Proto je i baví vymýšlet společně způsoby, jak pomáhat druhým. Protože mají ve svém okolí více lidí, kteří trpí nějakou z forem poruch autistického spektra, rozhodli se výtěžek věnovat spolku Naděje pro děti úplňku. Cílem týmu je pomocí charitativního koncertu studentských kapel, veřejných besed a promítnutí dokumentárního filmu přiblížit svět autismu svým spolužákům a upozornit na to, jak těžkou situaci rodiny s tzv. dětmi úplňku mají.

Patronka: Viktorie Řeháková

• Kraj: Hlavní město Praha

Starým věcem nový život – radost dětem s handicapem

Dobro-druzi ze žákovského parlamentu Čápata v Dolním Žandově spolu s dalšími dvěma spřátelenými parlamenty chtějí pomoci chlapci, který má nemoc motýlích křídel. Kromě toho, že chtějí zpříjemnit život tomu, který se i v běžných životních situacích potýká s těžkostmi, rozhodli se dát akci ještě ekologický rozměr a zkusit vrátit do života nepoužívané věci. Na podzim uspořádají „Kavárnu s knihou“, kde bude některý z herců chebského či mariánskolázeňského divadla předčítat úryvky z knih, které se tu budou prodávat. A nejde jen o samotný výtěžek pro chlapce. Dojde tak i k propojení školy s místními obyvateli a společně stráví odpoledne lidé různých generací. Zároveň členové tří žákovských parlamentů získají zkušenosti s dobročinností.

Patronka: Vlasta Hrbková
Místo: Dolní Žandov

• Kraj: Karlovarský

Rodinné fotbalové odpoledne pro Rytmus

Dobro-druzi z benešovského gymnázia se rozhodli pomoci místní organizaci, kterou znají. Obecně prospěšnou společnost Rytmus Střední Čechy chtějí podpořit proto, že už 15 let umožňuje lidem s postižením žít normální život, uplatnit se v zaměstnání, vzdělávat se, sociálně žít, mít koníčky a samostatně bydlet. Mají pro ně v plánu uspořádat fotbalový turnaj pro rodiny s dětmi s občerstvením a tombolou. Daří se jim zapojit celou lokální síť – akci podpoří i město, které propůjčí nové sportoviště, místní organizace pomohou s cenami do tomboly a organizačně dětem pomohou i jejich blízcí a přátelé.

Patronka: Věra Ziková
Místo: Benešov

• Kraj: Středočeský

Společně pro Váju

Tým Dobro-druhů tvoří hned 26 žáků a žákyň druhého stupně základní školy v Chropyni. Jejich patronka a učitelka chce dětem do života předat i něco víc, než jen školní vědomosti. A protože tým tvoří převážně holky a kluci z posledních ročníků, počítá s tím, že na konci školního roku předají své filantropické zkušenosti mladším a pořádání benefic bude pokračovat dál. Tentokrát budou děti pomáhat v místě, kde žijí – předčasně narozené čtyřleté Valerii a její rodičům, kteří tuto školu také navštěvovali. Uspořádat chtějí benefiční jarmark nejen s vlastními výrobky, ale i s nevyužívanými věcmi, které pošlou dál do světa.

Patronka: Kateřina Majtánová
Místo: Chropyně

• Kraj: Zlínský

Benefice proti násilí

Terka je dobrá organizátorka, Kristýna je kreativní duše, jedna Anička zvládá grafiku, druhá umí skvěle jednat s lidmi. Všem je kolem jednadvaceti a mimo to je spojila i touha pomáhat. Svým benefičním představením chtějí pomoci poradně a dětskému krizovému centru Nomia. Skrze hudebně-taneční vystoupení chtějí zúčastněným zprostředkovat zážitek plný emocí a zároveň tak upozornit na problematiku domácího násilí, kterou považují za důležitou. Výtěžek z akce chtějí organizaci předat rovnou během večera a věří, že to kromě zaručení transparentnosti zvýší i motivovanost hostů k přispění.

Patronka: Tereza Kopalová
Místo: Hradec Králové

• Kraj: Královéhradecký

Den nejen pro popálené děti

Šest vedoucích z různých oddílů se dalo dohromady, aby pomohli Burn Fighters – platformě, která pomáhá lidem, kterým nepozornost, nevědomost, ale i nenávist druhých změnila život. A proč se rozhodli uspořádat právě tento den? Ve svých kolektivech se snaží o inkluzi dětí s různým znevýhodněním, jakým může být právě i následek popálení. Navíc je to téma, kterému se u nás věnuje spíše menší množství neziskových organizací. Během Dne nejen pro popálené děti navíc nepůjde jen o vybírání finančních prostředků na preventivní program, ale i o to, aby se potkaly různé děti a jejich různé světy.

Patronka: Martina Synková

Přešlapy

Dobro-druhy z Mělníka spojuje nejen hudba v rámci Ten Sing („teenagers singing“), ale i chuť dělat něco pro společnost. V místním centru seniorů už několikrát koncertovali, ale teď by chtěli mezigenerační propojení posunout ještě trochu dál. Věří, že lidé zkušení životem mají mladším generacím co předat, ty však této šance často nevyužívají dostatečně. Proto plánují besedu o životních neúspěších a vztazích se staršími generacemi mělnických osobností, aby se formou nadsázky a humoru ukázalo, že nikdo není dokonalý a generační propast se alespoň na okamžik podařilo zmírnit.

Patronka: Lucie Procházková
Místo: Mělník

• Kraj: Středočeský

Den pro Natálku – Za sportem a zábavou s rodinou

Základ týmu tvoří dva nejlepší kamarádi – šestnáctiletý Filip a Emilie z českokrumlovského gymnázia. Do benefice ale plánují zapojit i další spolužáky. Už dlouho chtěli někomu pomoci, a když se dozvěděli o téměř tříleté Natálce z Hořic na Šumavě, volba byla jasná. Byl jí diagnostikován Westův syndrom, a proto i v tomto věku potřebuje péči jako po narození. Natálka má speciální autosedačku, která se nevejde do nynějšího vozu. Proto rodina potřebuje nový, větší a spolehlivější vůz, aby mohli jezdit k lékařům do Prahy, kde probíhá drtivá většina vyšetření. Během dvou týdnů dali Dobro-druzi dohromady základní věci – místo konání, kapelu i pódium, to vše v rámci příprav na benefiční Den pro Natálku, který proběhne na přelomu září a října v Pivovarských zahradách v Českém Krumlově. Věří, že návštěvníkům zpříjemní odpoledne a Natálce udělají život o něco snazší.

Patronka: Jaroslava Talířová
Místo: Český Krumlov