Jak ukázat, co Nadace Via přesně dělá a koho podporuje? Snad nejlépe to mohou přiblížit konkrétní příběhy lidí, kteří společně mění své okolí k lepšímu a tím zlepšují celé Česko.

Ukazují, jakým způsobem se snažíme podporovat hlavní témata naší nadace, kterým říkáme „Umění žít spolu“ a „Umění darovat“. Co přesně to znamená? Jde jednak o komunitní projekty, které lidi spojují tím, že se společně a svépomocí starají o své okolí. A za druhé je to filantropie, kterou se snažíme v Česku šířit.

Proč to děláme? Usilujeme o to, aby bylo v Česku více lidí, kteří pečují o své okolí a kteří darují druhým.

Příběh první: Lidé svépomocí mění místo, kde žijí

V Suché Rudné – v obci v samém srdci Jeseníků – stojí uprostřed města památník letu první družice do vesmíru. U památníku je velká část zeleně, kterou by místní chtěli společnými silami přebudovat na novou náves – na náves, kde bude památník, ale i místo pro setkávání. Takové místo tu doteď chybí. Od jara do podzimu budou proto společně pracovat na změně.

Na jaře proběhnou plánovací setkání, ze kterých za pomoci architekta vzejde budoucí podoba návsi. Proměnu započnou tamní obyvatelé během léta prostřednictvím společných brigád. Součástí programu Místo, kde žijeme jsou vedle finanční podpory také vzdělávací semináře a možnost propojení s dalšími účastníky programu.

Příběh druhý: Navzdory nemoci vyrazil na Cestu proti bolesti, aby pomohl druhým

Ve svých devatenácti letech vyhrával Milan Dzuriak jeden závod ve skoku do výšky za druhým. V téže době mu lékaři diagnostikovali vrozenou vadu kyčlí, která ukončila jeho sportovní naděje, a o něco později Bechtěrevovu chorobu. Milan se však rozhodl se svou bolestí poprat – a začít plnit sny ostatním.

Zrodila se jeho Cesta proti bolesti, jejímž cílem bylo během měsíce ujet na kole 2000 kilometrů a splnit sny dvěma postiženým chlapcům: pro jednoho získat peníze na nový invalidní vozík a pro druhého zaplatit výlet do Paříže.

Na začátku Cesty proti bolesti mu popřálo štěstí jen pár známých, na konci už ho v rodném severočeském Jirkově vítalo plné náměstí. Sny obou Milan kamarádů nejenže splnil, ale ve svých dobročinných expedicích pokračoval dál. Jeho druhá cesta vedla pěšky ze Sněžky do rodného Jirkova. Na plnění snů ostatním nemocným vybral 190 tisíc korun.

V roce 2016 jsme dobré skutky Milana Dzuriaka ocenili Cenou Via Bona v kategorii Mladý srdcař a o rok později získal Cenu pro mladé filantropy v jubilejním 20. ročníku Ceny Via Bona, která oceňovala nejsilnější filantropické příběhy posledních 20 let. Příběh Milana Dzuriaka si můžete přečíst v tomto článku.

Příběh třetí: Jak zachránit ostrov ve městě

V rámci projektu Buďánka – Ostrov ve městě jsme podpořili záchranu památkové zóny Buďánka, bývalé dělnické kolonie na pražském Smíchově. Nově zrekonstruovaný objekt Koloniálu začal žít. Otevřené komunitní centrum si oblíbili lidé z bližšího i vzdálenějšího okolí. Postupně se daří kultivovat nejen vztahy v místní komunitě, ale i okolní zeleň. Sousedi se zde scházejí při projekcích filmů a přednáškách, děti navštěvují netradiční výtvarné workshopy. Spolek nadšenců dokázal proměnit kus zanedbaného okolí k nepoznání, vysadit nové stromy, založit malou vinici a připravit vše pro chov včel.

Projekt záchrany Buďánky jsme podpořili v programu Živá komunita, který je určen těm, kdo chtějí zlepšit život ve své sousedské komunitě.

Příběh čtvrtý: Za komunitnější Vimpersko

S Věrou Vávrou jsme se poprvé setkali v našem programu Rychlé granty, s jehož pomocí uskutečnila informační kampaň o biatlonovém areálu ve Vimperku a umožnila tak tamním obyvatelům, aby se dozvěděli, co se na jednom jeho konci chystá a dostali šanci sdělit vedení města svůj názor. Ani poté však své aktivitě na Vimpersku neustala a v roce 2017 se stala jednou z účastnic programu Viability 3.0., který propojuje aktivní lidi v komunitách ve střední a východní Evropě.

Cílem Věry a jejích přátel z organizace Vimpersko je iniciovat debatu o budoucnosti a identitě Vimperku a sblížit sousedy prostřednictvím pořádání společných akcí. Na společných setkání účastníků ViabilityNet 3.0. může Věra získat inspiraci od různých lidí a z různých zemí.

Příběh pátý: Ze školních lavic Přes překážky ke hvězdám

Tři kamarádky, které se znají ze školních lavic, se rozhodly uspořádat benefiční akci na podporu Centra Orion pro mladé lidi s handicapem, kde společně působí jako dobrovolnice. I přes blížící se maturitní zkoušky z velikosti březnové akce Přes překážky ke hvězdám neslevily a vyplatilo se. Přednášky, umělecká vystoupení a bazar s 8 000 položkami, věnovanými obyvateli Rychnova nad Kněžnou, navštívilo přes 500 lidí a na akci vystoupili i cestovatel Ladislav Zibura a zpěvák Ondřej Ruml.

Celkem dárci přispěli částkou 103 387 Kč. Do Centra Orion putovalo s příspěvkem Nadace Via dohromady 118 387 Kč, které centrum použije na terapii EEG Biofeedback pro děti a mládež s poruchami pozornosti, soustředění, paměti a učení. K benefiční akci jsme přispěli nejen finančně, ale také radami, jak na pořádání benefiční akce, finanční sbírku, propagaci a dělbu práce v týmu. V roce 2017 v našem programu Dobro-druzi věnovalo svůj čas a energii pomoc druhým celkem 201 mladých filantropů.

Příběh čestý: V Českých Budějovicích se podařilo zachránit klidovou část města před tranzitní dopravou

Českobudějovické zastupitelstvo se v roce 2017 zabývalo změnou územního plánu, která navrhovala vedení kapacitní komunikace klidnou čtvrtí s nemocnicí a rekreační zónou u řeky. Tento záměr zaktivizoval místní obyvatele, kteří se rozhodli se proti změně územního plánu postavit. Vše začalo sběrem podpisů proti tomuto záměru, aktivní občané dále uspořádali několik happeningů a také veřejných diskusí – jedné z nich se zúčastnil také profesor Radim Šrám, předseda Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR.

Zástupci nejaktivnějšího spolku, který jsme podpořili Rychlým grantem, ale především neúnavně přesvědčovali politiky na jednání zastupitelstva o nesmyslnosti záměru. Za pomoci právního zástupce sepsali k záměru fundované připomínky. Zastupitelstvo nakonec změnu územního plánu neschválilo a klidná čtvrť si svůj charakter zatím udržela.

Program Rychlé granty podporuje skupiny lidí, kteří se postaví aktuálnímu problému ve svém okolí. Obvykle jde o témata jako: nefunkční samospráva, plýtvání veřejnými prostředky, výstavba nevhodných staveb, ubývající zeleň, špatný vzduch a nadměrný hluk. Více v tomto článku na našem ViaBlogu.

Příběh sedmý: Do secesní Tančírny v Račím údolí se vrátil život

Secesní Tančírnu uprostřed Rychlebských hor místní před několika lety zachránili před demolicí. Získali peníze na její opravu a dnes má zpět svou krásu. Aby se do ní vrátil zpěv a tanec a mohla dál sloužit svému účelu, potřebovala finanční pomoc.

Prostřednictvím kampaně Nadace Via na Darujme.cz a říjnového benefičního koncertu jesenické kapely Priessnitz se podařilo vybrat částku 258 253 Kč, která pokryje roční náklady na dramaturgii a kulturní program v Tančírně. Díky přispění 130 dárců a účastníků koncertu kapely Priessnitz se v Tančírně uskuteční koncerty, mezinárodní festival, dobový taneční bál a série tanečních večerů, od swingů po klasiku.

Příběh osmý: Neziskovka získala 744 tisíc díky dárcovské výzvě na Darujme.cz

Klub nemocných cystickou fibrózou za podpory Nadace Vodafone a zaměstnanců Vodafone zorganizoval sbírku na chytrou aplikaci, která mladým lidem s cystickou fibrózou umožní účinněji bojovat s jejich nemocí a prodloužit a zkvalitnit jejich život. Vybranou částku Nadace Vodafone přislíbila zdvojnásobit. CF HERO jsou jednou z téměř 400 neziskových organizací získávajících dary online díky našemu projektu Darujme.cz.

Příběh devátý: Jak šířit Umění darovat

Příběh předposlední není jedním příběhem, ale řadou filantropických příběhů, které se snažíme šířit. Rozhovory, inspiraci a příběhy českých filantropů najdete v časopise Umění darovat, který vydáváme čtvrtletně – a najdete je také on-line na www.umenidarovat.cz. Příjemné čtení!

Příběh desátý: Via Clarita

V roce 2016 vznikl Nadační fond Via Clarita, který navazuje na více než 20leté zkušenosti Nadace Via v oblasti filantropie. Cílem fondu je poskytovat filantropické poradenství a kultivovat filantropické prostředí v Česku.

Pokud chcete podpořit podobné projekty jako výše zmíněné, můžete se stát dárcem Nadace Via. Darovat můžete jednoduše on-line, ihned. Děkujeme.

Přečtěte si další příběhy, které ukazují, jak pomáhá Nadace Via:

Ceny Via Bona: Ocenili jsme nejsilnější porevoluční příběhy české filantropie

Alej, která vede k obzoru

Divadlo, výstavy a společné brigády. Jak se v jihočeských Chyškách lidé začali potkávat

Hroby v zapomnění

Vesnice, která žije. Lidé ukázali, jak mění svou obec k lepšímu

Propojujeme evropské nadace, které rozvíjejí komunitní život

Dárcovská výzva aneb nechci dárky a raději podpořím oblíbenou neziskovku

ViaCafé

Jste na stopě dobrým zprávám. V emailovém občasníku ViaCafé se dočtete o lidech, kteří společně mění své okolí a darují druhým. U odpolední kávy čtěte o malých velkých činech: příběhy těch, které podporujeme, i řadu informací o tom, jak můžeme podpořit také vás v našich programech a grantech.

Emailový zpravodaj s aktuálními informacemi o našich programech a příběhy o lidech, kteří zlepšují Česko