Živá komunita
databáze mentorů

Kdo je to mentor?
  • zpravidla bývalý účastník grantového programu Nadace Via (tedy i vy se v budoucnu můžete stát mentory!)
  • člověk se zkušenostmi ve vybraném tématu
  • ten, kdo Vám rád pomůže, poradí, podpoří, dodá energii
  • ten, kdo může Váš projekt osobně navštívit (není to však jeho povinnost, záleží na vzájemné domluvě)
Kdo mentor není?
  • člověk, co dělá práci za Vás a Váš projekt
  • agent Nadace Via, co by Vás kontroloval
  • Bůh, co zná odpověď na všechny otázky
Můžete si vybrat 1 mentora na celou dobu vašeho projektu, nebo je dle libosti střídat. Každý projekt má k dispozici 10 bezplatných hodin mentorství. Jejich čerpání nám eviduje mentor.
Forma komunikace je jen na vás: e-mail, skype, osobní schůzky… vše je povoleno!
Mentoři rádi vyjedou na výlet! Ke grantu na projekt jste dostali cestovní grant pro mentora ve výši 1000 Kč – neváhejte jej využít a pozvat jednoho z mentorů na návštěvu (ať už na přípravy či samotnou realizaci Vašeho projektu). Vyžádejte si od mentora jízdenky, budete je přikládat k závěrečnému vyúčtování.
Pokud byste zde nenašli vhodného mentora, dejte nám vědět – chceme udržovat databázi dle Vašich potřeb.
Kliknutím na téma v následujícím seznamu se vám vyfiltrují odpovídající mentoři.
Máte další dotazy? Napište nám na zivakomunita@nadacevia.cz

David Šebesta

S několika přáteli již čtvrtým rokem vířím s naším Okrašlovacím spolkem Budíček dění v malém sudetském městečku Vroutek. S přáteli ve spolku nás spojuje snaha měnit zajeté koleje, dělat věci jinak a lépe. Oživujeme místní zanedbaný kostel i další drobné památky, okrašlujeme zákoutí, vysazujeme stromy, otevíráme diskuzi v nepříjemných tématech. Pracuju v neziskové organizaci a dobrovolně si zadělávám na vředy jako místní zastupitel.

působiště: Vroutek, Ústecký kraj
e-mail: david.sebesta@seznam.cz

Ekaterina Kokkalu

Původem jsem z Ruska, ale během posledních 8 let jsem se stala kosmopolitní. Věřím na pozitivní dopady komunitních aktivit, dobrovolnictví a osobního prožitku. Řídím mládežnickou organizace Youth Included, která poskytuje otevřený prostor pro dobrovolnictví, kreativní a komunitní projekty mládeži z celého světa. Působím také jako koordinátorka dobrovolníku interkulturního festivalu Refufest.

působiště: Praha
e-mail: Youthincluded@gmail.com

Jan Pich

Od roku 2013 působím jako předseda spolku Naše Chyšecko. V malé střediskové obci jsme se komunitní formou pustili do úpravy veřejného prostoru na návsi. Každoročně nyní pořádáme mnoho kulturních akcí pro všechny věkové generace a veřejné brigády. Mám vystudovaný obor Zahradní tvorba na ČZU, pracuji jako vedoucí okrasné školky a jsem zastupitelem v naší obci.

působiště: Chyšky, Jihočeský kraj
e-mail: jan.pich@email.cz

Jan Žůrek

Jan Žůrek je kulturní manažer působící v Olomouci. Je ředitelem neziskové organizace DW7, která pořádá mezinárodní festival Divadelní Flora a provozuje Divadlo na cucky. Stál u zrodu komunitní zahrady Za()hrada a podílel se na řadě dalších projektů ve veřejném prostoru. Působí také v poradních orgánech Institutu umění, Ministerstva kultury ČR a v Asociaci nezávislých divadel.

působiště: Olomouc
e-mail: zurek@divadlonacucky.cz

Kristýna Ferjenčíková

Před lety jsem po své švagrové převzala péči o sousedskou komunitu kolem jednoho vnitrobloku na Praze 10. Prvotní motivací pro mě bylo připravit si okolí svého bydliště pro pobyt na mateřské a přenést do Prahy kousek z rodného maloměsta, kde každý zná svého souseda. Zajímají mě témata jako budování vztahu s městskou samosprávou, participativní zapojování občanů, jak obrátit (na „komunitní víru“) místní byznysmeny, komunitní kompostování a jak hořet a nevyhořet. V Impact Hubu pomáhám akcelerovat sociální inovace.

působiště: Praha
e-mail: kristyna.lanska@gmail.com

Lucie Hrušová

Po deseti letech jsem zabalila kariéru a rychlý život v Praze a vyměnila ho zpátky za pohodové tempo ve svém milovaném Liberci. Chci ve svém životě dělat už jen to, co mě baví a v čem vidím smysl. Také proto jsem se v roce 2014 vrhla do budování komunitní zahrady v samém srdci Liberce, na místě původně zanedbaného parčíku. Letos zahrada zahájí už svou 3. sezónu. Mimo to jsem nadšená kuchařka, cyklistka, lyžařka a (horo)lezkyně. V současnosti ale především máma Aničky a Agátky. Miluji dobrou hudbu a špagety aglio olio. Jsem vášnivou pěstitelkou a konzumentkou chilli papriček.

působiště: Liberec, Liberecký kraj
e-mail: Info@zahradaliberec.cz

Petr Kantor

Dlouhodobě podporuji komunitní rozvoj v česko-polském příhraničí. Pracuji zejména s mladými lidmi nebo s farmáři na mapování sousedských potřeb a problémů daných lokalit. Pomáhám spoluvytvářet návrhy řešení, jednat s úřady a dalšími zúčastněnými institucemi. Podporuji formování vztahů mezi stakeholdery. Mezi komunitními aktivitami, které jsem podporoval v posledních 5 letech, je například přeshraniční dobrovolnické centrum, komunitní zahrady, coworkingové místo, sdílená komunitní dílna.

působiště: Český Těšín, Karviná a Kujavy, Moravskoslezský kraj
e-mail: kantor@askcr.cz

Silvie Sanža

Přes 20 let vymýšlím zábavu, knížky, texty, festivaly. Nejvíc ze všeho mě baví spojovat lidi. Srdcovou záležitostí jsou pro mě brněnské Černovice, v nichž žiji a v nichž to tepe. A to i díky našemu spolku Černovické sdružení, který se tu od roku 2012 snaží rozproudit komunitní život. Pořádáme besedy, toulky historií, jarmarky, akce pro děti. Založili jsme také festival „Překročme řeku“ na nábřeží Svitavy, který dokázal překročit hranice naší městské části, svedl dohromady skoro pět tisíc sousedů z celého Brna a je, jak pevně doufáme, počátkem koordinované revitalizace okolí řeky.

působiště: Brno
e-mail: silvie.sanza@gmail.com

Vladimír Líba

Profesí jsem lektor angličtiny. V roce 2005 jsem se přistěhoval do kladenské čtvrti Podprůhon, tehdy zbědované bývalé hornické kolonie. S několika sousedy jsme založili Spolek Podprůhon a dnes máme 80 členů. Od počátku bylo hlavním cílem prosazovat zlepšení životních podmínek ve čtvrti (vozovky, chodníky, kanalizace, plynofikace, pořádek v ulicích). Postupně jsme se stali hlavním organizátorem uměleckého festivalu Kladenské dvorky, který probíhá ve čtvrti od 80. let, a přidali několik dalších společenských, sportovních a okrašlovacích akcí pro místní i veřejnost.
V roce 2012 jsme využili Fond místních iniciativ Nadace Via k opravě historické studánky. Tento projekt nás nastartoval k dalším, organizačně náročnějším.

působiště: Kladno, Středočeský kraj
e-mail: vlada.liba@gmail.com