Živá komunita – podpořené projekty

V roce jsme 2018 jsme podpořili 47 projektů, v roce 2017 to bylo 44 projektů.

mapa podpořených projektů

Kliknutím na téma (obdélníky) v následujícím seznamu se vám vyfiltrují tématicky odpovídající projekty.
Adoptuj si svého seniora, Černošice

Dne 18. 9. 2018 odvysílala Česká televize dokument poukazující na společensky významný fenomén dobrovolnické pomoci seniorům, kteří se ocitli v izolaci a osamělosti. Nemusí jít nutně o opuštěné seniory, osaměle se může cítit i ten, který žije s rodinou, která je pracovně vytížena. Za projektem „Adoptuj si svého seniora“ stojí koordinátorka z Maltézské pomoci, o.p.s. paní Dita Rudolfová. Projekt je realizován převážně v Praze, nicméně je vhodná jeho realizace i v Černošicích, neboť i zde žijí senioři, kteří jsou často vlivem nemocí či stáří izolováni od aktivní společnosti. Paní Jana Zelinková se domluvila s Maltézskou pomocí, o.p.s. na spolupráci.

To zahrnuje mít vlastního „černošického“ koordinátora dobrovolníků a udělat projektu v Černošicích publicitu v návaznosti na možnosti, které menší město má.

Projekt je unikátní tím, že propojuje různé generace. Není to nutné spojení senior – mladý člověk, může jít o i kontakt mezi seniorem a mladším seniorem. Pár – senior a dobrovolník spolu pravidelně 1x týdně tráví 2 hodiny volného času. Nejedná se o fyzickou práci, jedná se o sociální kontakt (nejčastěji povídání, nebo procházku, či krátký výlet). Projekt je velmi dobře nastaven (existuje metodika projektu, postupy při výběru dobrovolníků, uzavírání smluv s dobrovolníkem i seniorem, práce s dobrovolníky včetně školení, supervize, pojištění dobrovolníků aj.). Černošice jsou městem na okraji Prahy, které trpí tím, že za „kulturou a vyžitím“ se jezdí do Prahy. Tento projekt je cestou, jak vrátit život zpět do Černošic.

Dobrovolnický program adopce seniorů při Maltézské pomoci

realizátorka: Jana Zelinková
místo: Černošice, Praha – západ, Středočeský kraj
období realizace: 1. 12. 2018 – 30. 11. 2019
projekt byl podpořen částkou 38 560 Kč

Na naší zahrádce

Tým okolo Jany Grohmannové chce více zapojit spoluobyvatele do sousedského života, motivovat je k větší účasti v již započatých aktivitách a ty postupně rozšiřovat podle zájmu a aktivního zapojení obyvatel Slatinic. Realizační tým tvoří několik aktivních jedinců, kteří již nyní připravují různorodý program (přednášky, výstavy, promítání, noc kostelů, čajírnu a kafírnu, hodovou kavárnu atp.) a dalších přátel a občanů, kteří se těchto aktivit zúčastňují a zapojují se do nich částečně.

S projektem pomohou i lidé z řad farníků, kterým nebylo lhostejné chátrání a nevyužití místní fary, a tak oslovili s myšlenkou jejího využití místního pana faráře, který byl konání pozitivně nakloněn a činnost týmu podpořil. Díky tomu na faře mohli zařídit jednu místnost jako kafírnu a čajovnu, která nyní úspěšně funguje jako místo k setkávání místních obyvatel. Je to neziskový projekt, který funguje na bázi dobrovolnictví. To, že se podařilo kafírnu a čajovnu zprovoznit a lidi o setkávání mají zájem je motivuje, aby v této činnosti pokračovali a vybudovali něco dalšího.

Realizační tým za podpory místních spolků, farníků a občanů Slatinic a okolí, chce vytvořit místo pro celoroční setkávání a sdružování, a to nejen pro místní obyvatele, ale i lidi z blízkého okolí. Společnými silami chce před budovou místní fary vybudovat bylinkovou relaxační zahrádku, a tak vytvořit venkovní otevřený prostor pro sousedská setkávání a další činnosti.

Bylinková zahrada společně s kafírnou s čajovnou budou mít funkci vzdělávací, kulturní i relaxační pro všechny generace obce a blízkého okolí. Zahrádka bude volně přístupná pro všechny. Projekt je založen na neziskovosti, veškeré získané finance budou sloužit k pokrytí projektových a provozních výdajů.

realizátorka: Jana Grohmannová
místo: Slatinice na Hané, Olomoucký kraj
období realizace: 1. 1. 2019 – 31. 12. 2019
projekt byl podpořen částkou 65 000 Kč

Rozšíření aktivit komunitního centra Domeček

Nezisková organizace Domus Vitae z.ú. sídlící ve Stromovce, která se zaměřovala především na práci se seniory, rozšiřuje pole své působnosti a chce za pomoci místních spolků a dobrovolníků oslovit všechny členy komunity. V rámci svého programu má v plánu propojit všechny obyvatele přilehlých lokalit a vytvářet takový program, který stmelí okolní obyvatele, zapojí je do jednotlivých aktivit a umožní jim trávit čas smysluplně.

Postupem času v organizaci zjistili, že se neustále vracejí lidé velmi rozdílných věkových i sociálních skupin, které si mají navzájem co nabídnout, tyto lidi chce Domeček ve Stromovce propojit pomocí společných aktivit. Díky některým akcím, které byly zaměřeny právě spíše komunitně nežli na určité skupiny, se ukázalo, že tohle je směr, kterým stojí za to jít – aby se lidé zapojili do dění, sami přicházeli s nápady a také se o jednotlivé akce starali. Všichni jsou pak mnohem spokojenější a jsou potřební, což je v dnešní době pocit, který chybí skoro každému.

www.domusvitae.cz

realizátor: DOMUS VITAE, z.ú.
místo: Praha 7 (Stromovka)
období realizace: 10. 11. 2018 – 30. 6. 2019
projekt byl podpořen částkou 56 440 Kč