Nebojme se komunální politiky

OTEVŘELI JSME 3. ROČNÍK PROGRAMU!

PRO KOHO JE VÝZVA URČENA?

Jste aktivní ve své obci a komunitě? Organizujete sousedské slavnosti, obnovu parků, budujete místa pro setkávání, zkrátka snažíte se zlepšit místo, kde žijete? Napadlo vás někdy, že byste se zapojili do života ve své obci i jako komunální zastupitel, zastupitelka? Pak je tato výzva určena pro vás!

CO ZÍSKÁTE A NA CO SE MŮŽETE TĚŠIT?

• Potkáte další lidi, kteří se zapojují do komunitních aktivit v místě, kde žijí, a kteří uvažují o vstupu do politiky.

• Získáte až 10 hodin mentoringu od současných starostů, starostek, radních a zastupitelů, zastupitelek.

• Zúčastníte se třech vzdělávacích setkání, na nichž se seznámíte s tím, jak funguje obec, jak zapojovat občany, občanky do jejího fungování, jak vyjednávat s politiky a úředníky a potkáte další účastníky, účastnice. Nad rámec osobních setkání budete mít možnost sdílet svoji práci a získávat pro ni inspiraci a zpětnou vazbu na online setkáních.

• Získáte možnost obdržet grant na vzdělávací akci ve vaší komunitě nebo uspořádání veřejné debaty na vámi vybrané téma.

• Budeme vám také k dispozici pro průběžné konzultování vaší práce.

• Po skončení ročníku budete mít šanci s námi dále spolupracovat v alumni skupině.

Chcete se dozvědět více o prvním ročníku a naší nabídce? Čtěte dále a také se přihlaste na webinář pro zájemce, zájemkyně, který proběhne ve středu 8. září od 17.30 hodin. Přihlašování je možné do pondělí 6. září včetně.

CO OD VÁS OČEKÁVÁME?

• hlavně aktivní zapojení a vzájemnou spolupráci

• účast na alespoň dvou vzdělávacích setkáních (budeme samozřejmě rádi, když se zúčastníte všech tří)

• ochotu naslouchat a otevřenost

Z JAKÝCH HODNOT VYCHÁZÍME?

Komunální politika se nejčastěji týká praktických věcí. I v ní je důležité si připomínat, že její součástí jsou demokratické hodnoty, respekt k odlišnosti a názorům druhých. Náš projekt vychází z hodnot liberální demokracie, rovného přístupu a respektu k odlišnosti.

JAK PROBÍHÁ VÝBĚR ÚČASTNÍKŮ, ÚČASTNIC?

Vyplněnou přihlášku nám prosím zašlete do pondělí 21. září.

• V prvním kroku vybereme ty, které pozveme na rozhovor do druhého kola.

• Ve druhém kroku si s vybranými zájemci, zájemkyněmi zavoláme. Rozhovory budou probíhat online přes program ZOOM. Rezervujte si prosím termíny 5., 7. a 12. října. Pokud to bude nezbytně nutné, bude možné se domluvit na jiném termínu.

• Do 15. října včetně oznámíme výsledky, kdo se bude účastnit aktuálního ročníku. V aktuálním ročníku plánujeme podpořit až 13 lidí.

• Prosíme zájemce, zájemkyně, aby si již nyní rezervovali termín 6. listopadu, kdy proběhne úvodní celodenní setkání v Praze.

KDO PROJEKT PODPORUJE?

Projekt je realizován díky podpoře Nadace Jablotron.

KDO VÁS BUDE PROJEKTEM PROVÁZET?

Tereza Mádlová

V Nadaci Via pracuji už pátým rokem, zároveň jsem na rodičovské dovolené. Je mi blízký partnerský přístup. Ráda se ptám, naslouchám a pomáhám hledat oblasti s potenciálem pro další rozvoj. Baví mě téma vzdělávání, mentoringu a zapojování lidí.“

Štěpán Drahokoupil

Spolupracuji s Nadací Via na projektu Nebojme se komunální politiky a na Rychlé rotě. K tématu jsem se dostal přes moji disertační práci, v nímž jsem mapoval, jak se z občansky aktivních lidí stávají komunální politici, političky a jak tím vznikají nestranická místní uskupení. Dále pracuji v Advokačním fóru Nadace OSF a externě přednáším na Ústavu politologie na Filozofické fakultě v Praze.

Pokud byste měli jakékoliv otázky, neváhejte nám napsat. Pište Štěpánu Drahokoupilovi na stepan.drahokoupil@nadacevia.cz.

A co říká jedna z účastnic programu?

Projekt NKP mi přinesl mnohem víc, než jsem čekala. Ne že by vymazal mé pochybnosti či obavy o veřejném angažování se. Ani neukázal nějaké bezpečné cesty jak dosáhnout pomyslných cílů. Ale dal mi k dispozici základní stavební kameny (právní, finanční, lidské…), zkušenosti expertů z různých oborů a především mě propojil s ostatními lidmi, kteří se dali na podobnou cestu. To vědomí, že člověk není sám je silná podpora. Ale vědět, že na podobnou cestu se sami od sebe dali lidé, kteří vám imponují profesně, hodnotově i osobnostně, to je obrovská inspirace a nadšení.

Petra Korlaar, Mikulov, absolventka 2. ročníku projektu.