Svátek má Vesna

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Jihomoravský

Ženský vzdělávací ústav Brno se pustil do pomoci ihned po začátku války na Ukrajině. Šatník pro rodiny v nouzi, který do té doby provozovali, otevřeli i nově příchozím a zapojili přes stovku dobrovolníků. V rámci projektu uskutečnili den otevřených dveří „Svátek má Vesna“. Akce byla  určena pro pro ukrajinské i české rodiny.

1. 7.2022 proběhl nejprve den otevřených dveří, respektive dvě hodiny otevřených dveří. Na nich všechny návštěvníky provedli nově otevřenými budovami Vesny na Údolní ulici v Brně. Po prohlídce obou budov představili plány na další období – vzdělávací a komunitní aktivity, adaptační a integrační příměstské tábory pro smíšené skupiny ukrajinských a českých dětí, hudební, taneční, pohybové, výtvarné a divadelní kurzy a kroužky atd.Nezapomněli poděkovat všem dobrovolníkům a podporovatelům, dvěma výjimečným mužům a jednomu převážně mužskému kolektivu byl udělen titul Čestná žena. Toto ocenění chtějí udělovat každoročně. Zbytek večera se věnovali zábavě – povídání, seznamování, vaření, děti využily ke hrám a volnočasovým aktivitám komunitních prostor i zahrad u budov a závěr večera patřil hudbě a tanci. Cíle projektu se podařilo naplnit, počet návštěvníků překročil  očekávanou dvoustovku, zapojení dobrovolníků bylo též dle našeho očekávání.

realizátor: Ženský vzdělávací ústav Brno, z.ú.
místo: Brno, Brněnský kraj
období realizace: 6/2022 – 7/2022