Via Akademie

Vzdělávání v novém kabátě

Pro rok 2019 otevíráme novou různorodou vzdělávací a rozvojovou nabídku pro lidi aktivní v místě, kde žijí – Via Akademii.

O CO JDE VE VIA AKADEMII
I když se Nadace věnuje primárně grantové podpoře, stále více si uvědomujeme, že peníze někdy nestačí a někdy zase nejsou potřeba, protože si je mohou lidé opatřit i přímo v sousedství kolem sebe. Zároveň slýcháme od lidí podpořených Nadací Via, že by potřebovali některým věcem více rozumět, naučit se je dělat nebo je dělat jinak.
Via Akademie je o různorodých vzdělávacích aktivitách, které vás mohou podpořit v tom, abyste mohli rozvíjet vaše sousedství a dělat akce pro místní lidi ještě lépe, s větší lehkostí. Aby bavily víc vás i ostatní tam u vás doma a aby přinášely viditelné změny. Naše vzdělávací nabídka se bude postupně snažit pokrýt co nejširší spektrum témat, která vás mohou zajímat a není vždy možné se je naučit za pochodu.
PRO KOHO JE VIA AKADEMIE URČENA
  • těm, co chtějí měnit své sousedství k lepšímu
  • stupně pokročilosti jsou různé – od začínající po ostřílené matadory
  • v případě vysokého zájmu bude přednost dána těm, kteří v posledních letech získali podporu Nadace Via, poté lidem aktivním v místních komunitách
  • pokud byste se aktivit nemohli účastnit z finančních důvodů, kontaktujte nás
CO V ROCE 2019 NABÍZÍME
Dvoudenní seminář zaměřen na to, jak z myšlenky udělat projekt tak, aby reagoval na to, co lidé v místní komunitě potřebují a jeho jednotlivé části na sebe navazovali. A aby postupně přinášel změny, které chcete vidět.
Určeno všem, kteří ve svém sousedství již něco dělají (mírně pokročilí, tzn. alespoň dvě již zrealizované aktivity v rámci týmu) a potřebují si srovnat v hlavě, co a jakým způsobem chtějí ve své komunitě dělat dál.
termín: 5. – 6. dubna 2019
na základě velkého zájmu proběhne seminář ještě jednou na podzim
cena: zdarma
přihlašování: pro dubnový termín přihlašování již uzavřeno, další termín semináře bude 4. – 5. 10. 2019
Jednodenní seminář věnující se tématům fundraisingu místních zdrojů a tipům, jak udělat konkrétní fundraisingovou aktivitu.
Určeno především iniciativám a lidem, kteří v nedávné obě dostali od Nadace podporu a kteří jsou ve vyhledávání místních zdrojů spíše začátečníci.
termín: 8. května a 12. října 2019
přihlašování: zatím nelze
Setkání lidí, kteří jsou aktivní v místních komunitách. Možnost vzájemné inspirace i účasti na dvou workshopech. Možnost se navzájem podpořit i si společně trochu odpočinout.
Určeno všem, kteří se zajímají o život kolem sebe a způsoby, jak rozvíjet sousedství, v němž žijí. Není nutné mít předchozí zkušenost s organizování aktivit.
termín: V tomto roce festival organizovat nebudeme, více informací v září 2019
přihlašování: zatím nelze
Někdy potřebujeme zjistit, jak řešit konkrétní situaci nebo problém, kde najít odpovědi na svoje otázky. A někdy jsou naše otázky natolik specifické, že nám na to žádné vzdělávání odpověď nedá.  Proto jsme se rozhodli dát lidem aktivním ve svém okolí i možnost individuálních konzultací.
Jedná se o 1 – 5 hodin konzultací, které mohou proběhnout naráz nebo postupně. Tato podpora je zaměřena primárně na ty, kteří v nedávné době získali podporu od Nadace Via.
To, jestli je vaše téma vhodné k individuální konzultaci nebo by bylo lepší se zúčastnit jiné vzdělávací aktivity, budeme společně zvažovat.
Konzultace jsou určeny hlavně zkušenějším. V případě zájmu nás kontaktujte.
Podpora není určena těmto účelům:
  • tvorba projektové žádosti
  • řešení interních záležitostí vaší organizace
  • řešení osobních nebo vztahových problémů
  • podpora v tématech, které již řešíme během vzdělávacích aktivit
JAK BÝT V OBRAZE O AKTUÁLNÍCH NABÍDKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ
  • vyplňte dotazník a až budeme aktivitu pořádat, pošleme vám přihlášku
  • přihlaste se k odběru našeho newsletteru Viacafé
  • informace o možnostech budeme průběžně zveřejňovat vždy aspoň měsíc dopředu
Aktuálně přijímáme přihlášky do:
FUNDRAISINGOVÝ SEMINÁŘ
termín: 8. května 2019 9:00 – 17:00
místo: Praha, Pražské kreativní centrum (PKC), Staroměstské náměstí
cena: zdarma (účastník si hradí cestu a oběd – drobné občerstvení bude zajištěno)
uzávěrka přihlášek: středa 24. 4. 2019
Organizujete projekty v rámci své komunity?
Snažíte se podpořit kvalitu života ve svém okolí?
Chcete se dozvědět, jestli děláte svoji práce dobře a kvalitně?
Chcete získat nový pohled na svou práci v místní komunitě? Potřebujete umět lépe popsat, co, pro koho a proč děláte? I v grantové žádosti?
Nadace Via Vás zve na jednodenní seminář pro tvůrce a realizátory projektů a aktivit v místních komunitách. Během semináře se naučíte, co to je vlastně fundraising, jak může vypadat fundraisingová strategie, jaké dárce můžete potenciálně oslovit a podíváme se i na konkrétní nástroj pro on-line fundraising.
Témata, kterým se budeme věnovat:
  • typy fundraisingu
  • fundraisingové strategie
  • crowdfunding/ peer to peer
  • velcí individuální dárci
  • bližší seznámení s portálem Darujme.cz
bude i prostor k probrání konkrétních dotazů účastníků.
POZOR! Je důležité se zúčastnit od začátku do konce.
Vyplnit Přihlášku
Vyplněním přihlášky nevzniká automaticky nárok na účast na semináři. V případě velkého zájmu bude přednost dána zájemcům, kteří v posledních letech získali od Nadace Via podporu. Následně zájemcům, kteří jsou aktivní v místních komunitách (sousedstvích, čtvrtích apod., kde se snaží zapojovat všechny místní bez ohledu na jejich specifika).

Zdeněk Mihalco

programový manažer