Via Akademie

Via Akademie – rozvoj a vzdělávání

Pro rok 2019 otevíráme novou různorodou vzdělávací a rozvojovou nabídku pro lidi aktivní v místě, kde žijí.

O CO JDE VE VIA AKADEMII
I když se Nadace věnuje primárně grantové podpoře, stále více si uvědomujeme, že peníze někdy nestačí a někdy zase nejsou potřeba, protože si je mohou lidé opatřit i přímo v sousedství kolem sebe. Zároveň slýcháme od lidí podpořených Nadací Via, že by potřebovali některým věcem více rozumět, naučit se je dělat nebo je dělat jinak.
Via Akademie je o různorodých vzdělávacích aktivitách, které vás mohou podpořit v tom, abyste mohli rozvíjet vaše sousedství a dělat akce pro místní lidi ještě lépe, s větší lehkostí. Aby bavily víc vás i ostatní tam u vás doma a aby přinášely viditelné změny. Naše vzdělávací nabídka se bude postupně snažit pokrýt co nejširší spektrum témat, která vás mohou zajímat a není vždy možné se je naučit za pochodu.
PRO KOHO JE VIA AKADEMIE URČENA
  • těm, co chtějí měnit své sousedství k lepšímu
  • stupně pokročilosti jsou různé – od začínající po ostřílené matadory
  • v případě vysokého zájmu bude přednost dána těm, kteří v posledních letech získali podporu Nadace Via, poté lidem aktivním v místních komunitách
  • pokud byste se aktivit nemohli účastnit z finančních důvodů, kontaktujte nás
CO V ROCE 2019 NABÍZÍME
Dvoudenní seminář zaměřen na to, jak z myšlenky udělat projekt tak, aby reagoval na to, co lidé v místní komunitě potřebují a jeho jednotlivé části na sebe navazovali. A aby postupně přinášel změny, které chcete vidět.
Určeno všem, kteří ve svém sousedství již něco dělají (mírně pokročilí, tzn. alespoň dvě již zrealizované aktivity v rámci týmu) a potřebují si srovnat v hlavě, co a jakým způsobem chtějí ve své komunitě dělat dál.
termín: další termín semináře 4. – 5. 10. 2019
na základě velkého zájmu proběhne seminář ještě jednou na podzim
přihlašování: přihlašování bude otevřeno ve druhé polovině června 2019
Jednodenní seminář věnující se tématům fundraisingu místních zdrojů a tipům, jak udělat konkrétní fundraisingovou aktivitu.
Určeno především iniciativám a lidem, kteří v nedávné obě dostali od Nadace podporu a kteří jsou ve vyhledávání místních zdrojů spíše začátečníci.
termín: 8. května a 12. října 2019
přihlašování: zatím nelze
Setkání lidí, kteří jsou aktivní v místních komunitách. Možnost vzájemné inspirace i účasti na dvou workshopech. Možnost se navzájem podpořit i si společně trochu odpočinout.
Určeno všem, kteří se zajímají o život kolem sebe a způsoby, jak rozvíjet sousedství, v němž žijí. Není nutné mít předchozí zkušenost s organizování aktivit.
termín: V tomto roce festival organizovat nebudeme, více informací v září 2019
přihlašování: zatím nelze
Někdy potřebujeme zjistit, jak řešit konkrétní situaci nebo problém, kde najít odpovědi na svoje otázky. A někdy jsou naše otázky natolik specifické, že nám na to žádné vzdělávání odpověď nedá.  Proto jsme se rozhodli dát lidem aktivním ve svém okolí i možnost individuálních konzultací.
Jedná se o 1 – 5 hodin konzultací, které mohou proběhnout naráz nebo postupně. Tato podpora je zaměřena primárně na ty, kteří v nedávné době získali podporu od Nadace Via.
To, jestli je vaše téma vhodné k individuální konzultaci nebo by bylo lepší se zúčastnit jiné vzdělávací aktivity, budeme společně zvažovat.
Konzultace jsou určeny hlavně zkušenějším. V případě zájmu nás kontaktujte.
Podpora není určena těmto účelům:
  • tvorba projektové žádosti
  • řešení interních záležitostí vaší organizace
  • řešení osobních nebo vztahových problémů
  • podpora v tématech, které již řešíme během vzdělávacích aktivit
JAK BÝT V OBRAZE O AKTUÁLNÍCH NABÍDKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ
  • vyplňte dotazník a až budeme aktivitu pořádat, pošleme vám přihlášku
  • přihlaste se k odběru našeho newsletteru Viacafé
  • informace o možnostech budeme průběžně zveřejňovat vždy aspoň měsíc dopředu
Aktuálně přijímáme přihlášky do:
FUNDRAISINGOVÝ SEMINÁŘ
termín: 8. května 2019 9:00 – 17:00
místo: Praha, Pražské kreativní centrum (PKC), Staroměstské náměstí
cena: zdarma (účastník si hradí cestu a oběd – drobné občerstvení bude zajištěno)
uzávěrka přihlášek: středa 24. 4. 2019
Organizujete projekty v rámci své komunity?
Hledáte různé zdroje, ať už finanční nebo materiální a nevíte úplně jak na to?
Přemýšlíte nad tím, jak řešit finance dlouhodobě, aby byly vaše aktivity udržitelnější?
Je pro vás slovo fundraising stále trochu nepochopitelné?
Nadace Via Vás zve na jednodenní seminář pro tvůrce a realizátory projektů a aktivit v místních komunitách. Během semináře se naučíte, co to je vlastně fundraising, jak může vypadat fundraisingová strategie, jaké dárce můžete potenciálně oslovit a podíváme se i na konkrétní nástroj pro on-line fundraising.
Témata, kterým se budeme věnovat:
  • typy fundraisingu
  • fundraisingové strategie
  • crowdfunding/ peer to peer
  • velcí individuální dárci
  • bližší seznámení s portálem Darujme.cz
bude i prostor k probrání konkrétních dotazů účastníků.
POZOR! Je důležité se zúčastnit od začátku do konce.
Vyplnit Přihlášku
Vyplněním přihlášky nevzniká automaticky nárok na účast na semináři. V případě velkého zájmu bude přednost dána zájemcům, kteří v posledních letech získali od Nadace Via podporu. Následně zájemcům, kteří jsou aktivní v místních komunitách (sousedstvích, čtvrtích apod., kde se snaží zapojovat všechny místní bez ohledu na jejich specifika).

Zdeněk Mihalco

programový manažer