Rozdělili jsme letošní první Rychlé granty

Do pěti českých a moravských koutů míří naše podpora v podobě Rychlých grantů. Letos máme k dispozici 800 000 Kč pro aktivní lidi a neziskovky chránící veřejný prostor. Tento týden vybrala hodnoticí komise pětici kauz z Blanska, Českých Budějovic, Horních Počernic, Radkova a Trutnova, které získají naši podporu.

  • Občané blanenského sídliště Písečná chtějí napravit chybu v územním řízení a dosáhnout posouzení nové zástavby na celou lokalitu.
  • Na okraji Českých Budějovic vznikla při výstavbě satelitního města černá skládka, kterou se chystá zlikvidovat tamní Spolek pro volnočasové aktivity a ochranu životního prostředí, a zároveň chce k větší aktivitě povzbudit i magistrát.
  • V Horních Počernicích se plánuje výstavba logistického centra společnosti Amazon. Skupina místních občanu chystá otevřenou diskusi o plánovaném záměru a zapojení veřejnosti.
  • V Radkově se místní stejnojmenný spolek zasazuje o zachování a obnovu historické aleje. Její údržba je nyní prováděna formou nejnutnějších zásahů.
  • Město Trutnov nemá vytvořeno pravidla, jak bude přebírat od developerů infrastrukturu k výstavbě nových rodinných domů, což nahrává potenciální korupci a klientelismu. Toto chce změnit Krkonošská Poradenská a Informační.

Více o podpořených projektech se dočtete v mapě podpořených projektů.

Příští uzávěrka Rychlých grantů je ve čtvrtek 3. března. K rozdělení zbývá 675 900 Kč.

Rychlé granty jsou určeny aktivním lidem a neziskovkám, které se chtějí postavit něčemu nekalému, co se děje v jejich okolí, vyvolají otevřenou diskusi a chrání veřejný prostor.