Rychlá rota zasahovala v Líšni

„Chi, Chi, Chi, Chip a Dale, zákon hájí , v tomhle kraji…správný zásah v tu pravou chvíli…“ Možná si ještě pamatujete znělku k animovanému seriálu pro děti Rychlá rota – zvířecí kamarádi, kteří společně bojují proti mafiánům a nekalostem v jejich městě. Naši Rychlou rotu tvoří odborníci a odbornice na kampaně – Petr, Milan a Hanka z Nesehnutí, kteří jsou stejně odvážní jako jejich zvířecí kolegové 🙂 

Líšeň je městská část Brna, ve které žije okolo 25 tisíc obyvatel a obyvatelek. Ve Staré Líšni, jak název napovídá, stojí především stará zástavba domů. Jsou tu desítky let a za ty léta již splynuly s okolní přírodou (nebo ta s nimi?). Developer  se však rozhodl, že tuto starou zástavbu „oživí“ několika až desetipatrovými domy vedle sebe. Tyto věžáky by měly převýšit všechny okolní stavby a stát se dominantou místního kopce obklopeného lesy začínajícího Moravského krasu.

DSC_0423

 

V únoru se konala v Líšni debata o výstavbě, kde se místní o stavbě věžáků poprvé dozvěděli. Byli vystrašení z toho, jak se jejich obec změní. Nejen, že se zvýší počet obyvatel/ek o více jak tisíc, ale přibude automobilové dopravy a naopak ubude velká část zeleně. Na debatě se zmobilizovala skupinka aktivních lidí, kteří se rozhodli usilovat o omezení výstavby tak, aby nezměnila ráz krajiny a respektovala a splynula se stávající výstavbou. Proto také vznikl Líšeňský spolek pro pohodu bydlení, z.s., ve kterém se sdružují aktivní obyvatelé a obyvatelky Líšně.

DSC_0406

Skupina líšeňských občanů a občanek se spojila s brněnskou organizací Nesehnutí, která jim na začátku radila, jak mají svoji aktivitu dále efektivně směřovat a zároveň jim doporučila, aby si podali žádost o náš Rychlý grant. Žádost v květnu podali a hodnotící komise je podpořila částkou 20 000,- Kč na kampaň a služby odborníků/nic. Protože se jednalo o zcela novou iniciativu aktivních občanů a občanek, komise jim nabídla kromě grantu ještě i Rychlou rotu – skupinu odborníků/ic na kampaně, kteří v rámci dvoudenního setkání a dalších konzultací pomohou daní iniciativě určit cíle a naplánovat efektivní kampaň.

V Líšni jsme prožili dva intenzivní dny plné práce – Rychlá rota s Líšeňskými složila harmonogram aktivit až do konce tohoto roku a všechny dílčí aktivity dopodrobna promyslela.

Líšeňští mají před sebou ještě hodně práce, ale i nadále se mohou spolehnout na Rychlou rotu, která bude sledovat jejich práci a konzultovat s nimi jejich kauzu.


Rychlou rotu nabízíme vybraným začínajícím iniciativám, které se hlásí se svým projektem do programu Rychlé granty. Rychlá rota jim pomáhá nastartovat jejich činnost a co nejlépe naplánovat veřejnou kampaň.

Děkujeme našim dárcům a partnerům za podporu programu Rychlé granty!

 

Pavla Jenková, projektová manažerka programu Rychlé granty