Takhle běží Kohákova družina. Chce získat peníze na nový vozík pro držitelku Ceny Via Bona

Velká kunratická nabídla závodníkům mrazivé slunečné počasí a kromě běžeckých soubojů letos také poprvé pomáhala potřebným. Projekt organizovala skrze stránky Darujme.cz, jejíž svítivě fosforový dres oblékl bavič a režisér Jakub Kohák, sportovní komentátor Jiří Hölzel, lékař bez hranic Tomáš Šebek a český reprezentant a olympionik ve snowboardingu Michal Novotný. Z výtěžku bude pořízen nový invalidní vozík pro Zdeňku Mocňákovou, dámu, která sama významně pomáhá ostatním handicapovaným.

Ani ranní teploty pod nulou neodlákaly téměř tři tisíce běžců, kteří se chystali pokořit nástrahy 83. ročníku Velké kunratické. Druhá listopadová neděle se ale z pochmurného rána nakonec proměnila v krásné sluncem zalité dopoledne, které vzhledem k ročnímu období nabídlo závodníkům téměř dokonalé podmínky.

Na startu se objevila i celá řada známým osobností. Mezi ty nejznámější určitě patřili Jakub Kohák, Jiří Hölzel, Tomáš Šebek a Michal Novotný. Všichni se rozhodli skrze dárcovskou výzvu na Darujme.cz podpořit Zdeňku Mocňákovou. Ta za svou pomoc handicapovaným sama získala řadu filantropických ocenění, naposledy Cenu Via Bona v kategorii Srdcař.

Kohákova družina na 83. ročníku Velké kunratické - 13. 11. 2016 - Kunratice, Prague.

Kohákova družina měla původně vyběhnout ve složení Kohák, Hölzel, Šebek a cestovatel Dan Přibáň, ten se ale nakonec kvůli nemoci nemohl zúčastnit. V týmu jej nahradil český reprezentant na zimních olympijských hrách v Turíně a Vancouveru ve snowboardcrossu Michal Novotný.

„Celá moje družina má ty nejvyšší ambice. Já sám jsem tu po šestadvacáté a vzhledem k jednoduché a banální trati je pro mě morální povinností se zúčastnit této akce, která pomůže tak skvělé ženě, kterou Zdeňka bezesporu je. Už jsem dokonce rozhodil lana ve svém okolí a Zdeňku podpořila například moje filmová máma Eliška Balzerová a tím rozhodně nekončíme,“ říká kapitán družiny Jakub Kohák.

Kohákova družina na 83. ročníku Velké kunratické - 13. 11. 2016 - Kunratice, Prague.

Nakonec se nejlepším časem z celého týmu blýskl lékař bez hranic Tomáš Šebek, který na vítěze ztratil necelých sedm minut. Navíc v teplotách pod nulou a na klouzavém lesním terénu běžel úplně bosý. „Poradili mi to kamarádi, s kterými běhávám maratony. Až se uvidíme, asi jim za tuhle radu moc nepoděkuji,“ smál se Tomáš Šebek a dodal: „S časem jsem spokojený, je to můj první ročník a jsem rád, že jsem alespoň takhle mohl pomoci na dobrou věc.“

Kohákova družina na 83. ročníku Velké kunratické - 13. 11. 2016 - Kunratice, Prague.

Ačkoliv je trať dlouhá jen něco přes tři kilometry, není to nic jednoduchého. Běžci musí překonat tři velmi náročná stoupání a to vydržet alespoň v poklusu dokážou jen ti úplně nejlepší. Tím letos byl v mužské kategorii Jan Janů, jehož výsledný čas 11 minut a 35 sekund budí respekt. Ženská trať byla dlouhá 1 900 metrů a nejrychleji ji proběhla Kamila Gregorová v čase 7 minut a 22 sekund.

Kohákova družina na 83. ročníku Velké kunratické - 13. 11. 2016 - Kunratice, Prague.

Kohákova družina ke své akci využila stránky Darujme.cz. Nadace Via s podporou Nadace Vodafone již za několik dní spustí vylepšenou verzi těchto stránek a jejich součástí bude možnost, aby si zcela kdokoliv během několika minut mohl založit dárcovskou výzvu podobnou té, kterou si založila Kohákova družina.

V současné době se jí na nový invalidní vozík podařilo vybrat už přes 20 000 korun, což je zhruba polovina nutná k tomu, aby byl invalidní vozík pro Zdeňku pořízen. Chcete-li Zdeňce Mocňákové také pomoci, můžete tak učinit skrze stránky Darujme.cz ZDE.

Kohákova družina na 83. ročníku Velké kunratické - 13. 11. 2016 - Kunratice, Prague.
Kohákova družina na 83. ročníku Velké kunratické – 13. 11. 2016 – Kunratice, Prague.

 

[viacafe]