Cena Via Bona: Vyberte nejsilnější filantropické příběhy posledních dvaceti let

Právě jsme odstartovali letošní ročník filantropické Ceny Via Bona. Vybrali jsme dvacet příběhů české filantropie posledních dvaceti let a nyní můžete vybírat a hlasovat pro ty nejsilnější z nich.

Hlasování veřejnosti na stránkách www.cenaviabona.cz je hlavní součástí letošní ročníku Ceny Via Bona, kterou organizuje už dvacátým rokem. Oceněním chceme každoročně vyzdvihnout příběhy dárcovství a dobročinnosti a poděkovat všem, kteří nezištně pomáhají druhým, věnují svůj čas, energii, peníze či zkušenosti pro dobrou věc.

Letošní, dvacátý ročník je výjimečný právě tím, že nadace nehledá nové příběhy české filantropie, ale symbolicky připomíná a ukazuje filantropické činy, které měly v posledních dvaceti letech největší dopad, a dobročinné projekty, které mnohdy úspěšně pokračují po řadu let. „Bude to oslava filantropie a ukázka toho, kam se filantropie v Česku za posledních dvacet let posunula,“ říká programový ředitel Nadace Via Jan Gregor. Zatímco před dvaceti lety byla filantropie v Česku takřka neznámým pojmem, v současnosti filantropii považuje za běžnou součást života řada firem i jednotlivců.

Za posledních dvacet let Nadace Via ocenila 123 jednotlivců a firem. Z nich nyní odborná komise vybrala dvacet nejsilnějších příběhů, a to ve čtyřech kategoriích – individuální filantropie, firemní filantropie, mladí filantropové a filantropky a filantropie v regionech.

Na webu www.cenaviabona.cz lidé najdou přehled těchto příběhů, které jsou unikátní také svým zpracováním – a to formou komiksu. Příběhy, které obdrží nejvyšší počet hlasů veřejnosti, symbolicky oceníme během slavnostního večera, a to 23. května.

Generálním partnerem Ceny Via Bona je Nadační fond Avast, hlavním partnerem Česká spořitelna, hlavním mediálním partnerem pak Česká televize.

„Před třemi roky jsme Cenu Via Bona obdrželi za rozvoj našeho paliativního programu, jsme tedy součástí komunity dárců kolem této prestižní ceny a tak nám přijde logické podpořit její dvacátí výročí,“ říká předsedkyně správní rady NF Avast Jarmila Baudišová. „Náš nadační fond je partnerem řady neziskových organizací a často se zajímáme, kdo další jejich práci podporuje. Kdo jsou jejich dárci. Zajímají nás filantropické příběhy a myslíme si, že je třeba je šířit dál. A přesně to Cena Via Bona dělá,“ dodává.

Dalšími partnery Ceny Via Bona jsou Kooperativa pojišťovna a Nadace Vodafone Česká republika.