Scioškola a Robinson: představujeme Dobro-druhy, kteří pomáhají

Je jim mezi 6 a 26 lety a jejich dobré skutky by jim mohli mnozí dospěláci závidět. O kom je řeč? O letošních 175 Dobro-druzích!

Do letošního ročníku programu Dobro-druzi jsme vybrali 13 týmů mladých filantropů ze všech koutů republiky. Jde o týmy dětí a mladých lidí, kteří se rozhodli věnovat svůj čas, energii a vlastní nápady a od listopadu 2016 do června 2017 pořádat benefiční akce pro dobrou věc.  Výtěžky z jejich beneficí  Nadace Via zdvojnásobí do výše 15 000 Kč a celý obnos pak putuje jednotlivci nebo organizaci, které se mladí Dobro-druzi rozhodli pomoci.

První dva týmy Dobro-druhů už mají své benefiční akce za sebou. Pojďme se podívat na to, komu se rozhodly pomoci a jak jejich akce dopadly.

Scioškola – pomáhá vždy tam, kde je třeba

Olomoucká Scioškola se snaží rozvíjet talenty svých žáků, naučit je spolupráci v týmu a dát jim možnost rozhodovat o výuce a projektech, do kterých se zapojí. Její žáci ve věku 6-11 let se po důkladné diskuzi a hlasování rozhodli podpořit tvořivým způsobem záchrannou stanici Zvíře v nouzi na Olomoucku. Na pořádání akce se podílelo 41 školáků a svůj talent mohl při pořádání akce zúročit opravdu každý.

„Byla jsem ráda, že jsme přispěli na zvířátka, akce se mi moc líbila.“
Zara, 4. třída

Za pomoci dospělých děti natočily, sestříhaly a promítly desetiminutový film, připravily občerstvení a vědomostní soutěž pro rodiče, vyrobily papírové růže k prodeji a uspořádaly workshop na zdobení perníčků. Zlatým hřebem akce byl koncert v prostorách Pevnosti poznání. Vystoupení sólistů vystřídalo duo příčných fléten, následovalo klavírní vystoupení a to vše zakončila kapela se sborem koledami a populární písní Don’t worry, be happy.

„Nejvíce mě potěšilo spontánní zapojení dětí do akce a to jak dávno před slavným dnem D, tak i na samotné akci. Podíl dětí byl vzhledem k jejich věku maximální. Celá škola žila posledních 14 dní před akcí jen beneficí. Naučili jsme se táhnout za jeden provaz a více si věřit.“
Lukáš, patron týmu

Z akce si děti odnesly kromě dobrého pocitu 16 149 Kč, k nimž Nadace Via přidala dalších 15 000 Kč. Záchranná stanice v Němčicích na Hané tak získala díky malým filantropům příspěvek na krmivo pro zvířata v hodnotě 31 149 Kč. A podle nadšených ohlasů dětí se na podobnou akci budeme moci těšit i příští rok.

„Akci ve Scioškole jsem měl možnost navštívit i s jedním výrem velkým v kleci. Podařilo se vybrat částku nad očekávání, návštěvníci, rodiče i prarodiče byli velmi štědří. Všechny peníze využijeme na nákup krmení pro divoká zvířata. Ježci jedí kočičí granule a to není levná záležitost. Dravci zase musí dostávat čerstvé drůbeží maso. Mnohokrát děkujeme za nezištnou podporu!“
Drahoš Kňourek ze Záchranné stanice v Němčicích na Hané

Bazárek pro Robinson

„Naučila jsem se, že pomáhat se dá hodně způsoby. A taky to, že pomáhat je vlastně dobrý pocit.“
Barča, 13 let

Letní tábory a zájmové kroužky jsou dnes pro spoustu dětí samozřejmostí. Aby i děti ze Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, Robinson v Klenčí pod Čerchovem, mohly trávit odpoledne na kroužcích, letní prázdniny na táborech a najít si nové kamarády, rozhodlo se jim pět skautek z Domažlic pomoci a uspořádat pro ně benefiční bazar. Prodávaly se výrobky dětí z Robinsonu i darované věci od široké veřejnosti.

„Nejvíc bych náš tým pochválila za to, jak jsme samotnou akci zvládly a jak jsme se vzájemně motivovaly. Anet za to, že na náměstí u vánočního stromečku propagovala před všemi lidmi naši akci. Naty za to, že se ujala role patrona. Anežku s Bárou za ochotu dělat i něco navíc. Bavilo mě, jak jsme do toho šly všechny naplno – a nikdo se dvakrát nerozmýšlel, když dostal nějaký úkol.“
Verča, členka týmu, 24 let

Do listopadového Bazárku pro Robinson se kromě pěti kamarádek – skautek zapojilo dalších 29 dobrovolníků a podařilo se vybrat celkem 16 459 Kč. Díky příspěvku Nadace Via poputuje do Robinsonu částka 34 959 Kč.

„Největší radost měly děti z Robinsonu z toho, že se většina jejich výrobků prodala. A z toho, že v létě můžou znova vyrazit na jejich oblíbené tábory – holky na koňský a kluci na vojenský. Výtěžek půjde na volnočasové aktivity dětí – výtvarku, počítače, fotbal a na dětské tábory, kam se díky vybrané částce podívá opravdu každé dítě z tohoto zařízení. Tak i tyto děti můžou prožít prázdniny jako každé jiné děti, najít si kamarády a nebýt pořád v té samé vesnici, kde už mají nálepku ,Robinsoni‘.“
Jana Thomayerová, Sociální pracovnice ZDVOPU

Tým skautek se bezprostředně po akci nechal slyšet, že rozhodně nepůjde o jejich poslední dobročinný projekt. A z toho máme velkou radost!

„Plánujeme udělat vlastní projekt na pomoc chlapečka, který s námi občas tráví pár dní na táboře, jelikož je synem naší táborové „kuchařky“ a má dětskou mozkovou obrnu. Tady využijeme všechny zkušenosti a rady, které jsme při uskutečnění tohoto projektu získaly.“
Naty, patronka týmu, 18 let

Video týmu: Chceme pomáhat! 🙂

Dobro-druzi

Každý rok nabízí Nadace Via v programu Dobro-druzi podporu mladým filantropům, kteří se rozhodli uspořádat benefiční akce a získat tak finanční prostředky pro dobrou věc. Může jít například o pomoc osamělým seniorům, dětem z dětského domova, spolužákovi s hendikepem, místnímu útulku pro opuštěná zvířata či jinému dobročinnému účelu. Kromě finančního příspěvku na pořádání akcí se zástupci týmů účastní víkendového výjezdu, kde se vedle setkání s dalšími Dobro-druhy dozví, jak vůbec takovou benefiční akci uspořádat, jak efektivně fungovat jako skupina nebo jak oslovit potenciální dárce a veřejnost. Všechny týmy mají zároveň k dispozici našeho Průvodce pro Dobro-druhy, příručku, která pomáhá všem, kteří se rozhodnou nějakou benefici uspořádat. Podobu benefiční akce i toho, komu chtějí pomáhat, si týmy volí samy.

Vybranou částku pak Nadace Via všem týmům díky příspěvkům Nadace Karla Janečka a individuálních dárců navýší. Od roku 2013 se do programu zapojilo už více než 1000 dětí a mladých lidí, kterým se za tu dobu podařilo vybrat na dobročinné projekty od 5000 dárců částku přesahující 1 000 000 Kč.