Přes překážky ke hvězdám a Aukce pro Petříka: když se přátelé stanou Dobro-druhy a pomáhají

Jako dospělí často zapomínáme, že abychom mohli pomáhat, nepotřebujeme nutně peníze. Stačí chuť, čas a přátelé, kteří s námi chtějí měnit okolí k lepšímu. V letošním ročníku programu Dobro-druzi pomáhá 13 týmů mladých filantropů, kteří se rozhodli od loňského listopadu do letošního června uspořádat benefiční akci pro dobrou věc. Toto jsou příběhy dalších dvou týmů,  jejichž přátelství pomáhá druhým.

Aukce pro Petříka

Pár přátel stačí mít a nic není nemožné. To dokazuje i příběh Martina, který se rozhodl získat pomocí benefiční akce finance na zvýšení mobility svého mladšího brášky. Sedmiletý Petřík trpí Duchennovou svalovou dystrofií a zvýšenou lomivostí kostí, díky nimž má problémy s pohybem. Při návštěvách lékařů a rehabilitací Petřík využívá mechanický vozík, jinak je ale plně odkázaný na pomoc svého okolí. Petříkova rodina se proto rozhodla pořídit pro Petříka automobil, který by jim výrazně usnadnil přesuny a časté cesty k lékaři. Koupě speciálně upraveného automobilu ale není zrovna malou položkou v rodinném rozpočtu, a tak se Petříkův starší bratr Martin spolu s přáteli pustil do pořádání benefiční akce s názvem Aukce pro Petříka.

Po dražbě prvního předmětu jsme na sebe nevěřícně zírali a tento výraz nás neopustil až do konce celé akce. Že se láhev vína s vyvolávací cenou 300 Kč vyšplhá na 1800 Kč, tzn. 11 příhozů, by nás nenapadlo ani v tom nejrůžovějším snu. Přínos celé akce byl pro nás také v tom, že jsme mohli pozorovat, kolik lidí chce pomáhat a v jaké míře. I třeba přes to, že na účtu nemají miliony…
Martin, 21 let, patron týmu

Pořádání této akce mi dalo víru, že jen málo věcí je nemožných. A i zdánlivě nezkušení mladí lidé bez popularity a peněz jsou schopni uspořádat akci, na které se vydělají nemalé peníze pro potřebnou věc. Nejvíce mě bavilo a potěšilo, že samotným hostům se akce moc líbila a že si ji patřičně užili. Často přijeli i zdaleka jen proto, že nás mají rádi a chtěli nám pomoct.
Markéta, 21 let, členka týmu

Na přípravách benefiční akce se kromě 3členného týmu podílelo 14 dobrovolníků ve věku 12-55 let. Samotná aukce se odehrála v prostorách Vily Kateřina v Hodoníně, předcházela jí ochutnávka vín a večer zpříjemnila i živá hudba. V průběhu Aukce pro Petříka se vydražilo celkem 26 předmětů, mezi které patřily například dres s podpisy týmu AC Sparta, dres Milana Baroše, dres oštěpaře Vítězslava Veselého z OH v Pekingu, lahev vína s datem Petříkova narození, obrazy Petříka nebo zážitkový pobyt ve vinném sklepě. Nejvýše se vyšplhala cena za batoh olympijského medailisty Vítězslava Veselého z olympijské kolekce z Ria 2016, dražitele přišel na 13 000 Kč. Kromě příhozů v aukci mohli návštěvníci přispět i koupí dalších uměleckých děl a předmětů s podpisy sportovců za předem stanovenou cenu. Předměty do aukce věnovalo 33 partnerů a s pomocí 17 dárců se podařilo vybrat částku 134 086 Kč, kterou Nadace Via ještě navýšila o 15 000 Kč. Díky Aukci pro Petříka se na nákup speciálně upraveného automobilu podařilo získat celkem 149 086 Kč.

Filantropie je pro mě přirozenou součástí života, nikdy mě nenapadlo přemýšlet o tom, jako o nějakém pojmu. Láska k lidem je (nebo by měla být) v každém člověku od narození zakořeněna.
Jana, 21 let, členka týmu

Zapojení se do organizace aukce pro Petříka mně připomnělo, že chci být pozornější a vnímavější ke svému okolí a nebýt zahleděný do sebe a svých „důležitých“ starostí. Akce mi pomohla si znovu uvědomit, že mám být za co vděčný a že bych měl tuto vděčnost „poslat dál“ a být užitečný druhým. Ondřej, 22 let, člen týmu


Přes překážky ke hvězdám

Tři kamarádky nespojila jen společná léta ve školní lavici, ale i touha pomáhat. Ve volném čase docházejí jako dobrovolnice do Centra Orion, které se stará o mladé lidi s handicapem, a tak se zrodil nápad uspořádat benefiční akci na jeho podporu. Do organizování a propagace se pustily s velkým elánem, sehnaly dobrovolníky, oslovovaly sponzory a získaly pro akci i dvě velká jména – cestovatele Ladislava Ziburu a zpěváka Ondřeje Rumla. Dvoudenní program dívky sestavily z přednášek, bazaru módních doplňků, koncertu i zapojení klientů Centra Orion skrze kreativní dílnu a z velikosti akce neslevily ani přes blížící se maturitní zkoušky.

Největší radost máme z toho, že se to zkrátka povedlo, že jsme to dokázaly. Výtěžek akce je samozřejmě nádherný, ale nejenom peněžně, ale zkrátka už jen díky tomu pocitu, že se nám to povedlo, že těch 6 měsíců práce nepřišlo nazmar! Máme neskutečnou radost ze všech pozitivních ohlasů, co od lidí slýcháme, jak nám fandili předtím a jak nám gratulují nyní, dojímáme se nad krásnými vzkazy, které nám lidé zanechali. Hrdé jsme na to, že jsme to nevzdaly ani s blížící se maturitou.
Eliška, 18 let, patronka týmu

Benefiční akce Přes překážky ke hvězdám se uskutečnila letos v březnu a zaplnila dva dny přednáškami, uměleckými vystoupeními a bazarem s téměř 8 000 položkami v podobě módních doplňků a knih, věnovaných obyvateli Rychnova nad Kněžnou a okolí. Akci navštívilo přes 500 lidí, ale velká účast nebyla jediným úspěchem, kterého se třem kamarádkám podařilo dosáhnout. Projekt Přes překážky ke hvězdám vynesl 103 387 Kč a s příspěvkem Nadace Via poputuje do Centra Orion celkem 118 387 Kč. Peníze budou použity na terapii EEG Biofeedback pro děti a mládež s poruchami pozornosti, soustředění, paměti a učení.

A jak dopadla tato dvoudenní benefice? Podívejte se na závěrečné video!

Pořádání benefiční akce takových rozměrů mi dalo nesmírné množství nových zkušeností – především to, jaké je něco takového vůbec uspořádat, jak improvizovat, když něco nejde přesně podle plánu, jak komunikovat s lidmi, jak je získat pro váš projekt a jak ho řádně zpropagovat. To vše ještě mnohokrát v životě využiji. Takovou zkušenost, jako mámě teď my, naši vrstevníci moc často nemají – pomůže nám to na příjímacích a pracovních pohovorech. Nejenom však v tom, že si něco takového můžeme napsat do životopisu, ale především v tom, že jsme skutečně tyto zkušenosti získaly. Na filantropii chceme pracovat po zbytek života…
Eliška


Úspěchy prvních 4 týmů jsme si představili, příběhy dalších nás ještě čekají. Sledujte s námi počínání mladých filantropů z letošního ročníku programu Dobro-druzi. O dalších týmech a jejich benefičních akcích přineseme zprávy už brzy!

O Dobro-druzích

Do programu Dobro-druzi se mohou hlásit týmy dětí a mladých lidí ve věku od 6 do 26 let, kteří mají chuť věnovat svůj čas, energii a nápady organizaci benefiční akce a získat tak finanční prostředky pro dobrou věc. Nadace Via pak vybrané týmy doprovází během příprav a organizace jejich beneficí. Vybrané částky pak Nadace Via díky Nadaci Karla Janečka a individuálním dárcům navýší až o 15 000 Kč a přispívá týmům i na realizaci akcí. Za 3 roky se do programu Dobro-druzi zapojilo více než 1 000 mladých filantropů, kteří s pomocí 5 000 dárců získali částku převyšující 1 000 000 Kč.