3 otázky pro Kvida Štěpánka

V roce 2014 obdržel Cenu Via Bona za dlouhodobou filantropii a podporu řady neziskových organizací, letos se stal jejím patronem a přispěl k tomu, abychom mohli ocenit a šířit dobré skutky dalších filantropů. Kvido Štěpánek sám šíří myšlenku, že kdo má možnost pomáhat, ten by to měl udělat. A svému slovu už několik let dostává i se svou firmou Isolit Bravo, spol. s.r.o.



„Pokud mám možnost pomoci, tak je potřeba to udělat, protože my, kteří jsme zdraví, zajištění a pomoc druhých nepotřebujeme, bychom měli pomáhat těm potřebným. Neříkejme nikdy „ať to zařídí stát či jím zřízené instituce“. Pokud mám pocit, že by se mělo něco změnit, měl bych se o to zasloužit především sám. Nenadávejme na politiky, sami jsme si je zvolili, pojďme příkladem, protože ač se to nezdá i v dnešní době platí, že příklady táhnou,“ nechal se slyšet Kvido Štěpánek jako čerstvý laureát Ceny Via Bona. Letos jsme mu položili 3 otázky o filantropii jako patronovi Ceny Via Bona.

Jaká byla Vaše cesta k  filantropii?  

Krátká, mám ji takříkajíc v krvi. Jeden dědeček byl úplný sirotek, měl tvrdý život a přesto, když se vypracoval, byl velkým filantropem. Druhý malorolník a přesto se u nich vždycky najedl každý žebrák. A ti si to mezi sebou říkali a v  Železných horách věděli, kam jít.

Co je pro vás společensky odpovědný životní styl? 

Takový, který v současnosti nežije prakticky nikdo z nás. Všichni plýtváme, mluvíme nesmysly a žijeme nad poměry.

Pomáháte zviditelňovat silné a inspirativní příběhy. Jaký příběh laureáta nebo nominovaného na Cenu Via Bona Vám osobně utkvěl v hlavě? 

Přiznám se, že už přesně nevím, kdo je nominovaný. Líbí se mi příběh pana Slavaty (znám také současného pana Martinice, ale nevím, jestli se ti dva znají navzájem a vzpomínají  společně na své předky), který ač sám nemá, organizuje dary a nákupy pro opuštěné děti.

 

Kvido Štěpánek

Majitel a ředitel úspěšné společnosti Isolit-Bravo, spol. s r.o., která v Jablonném nad Orlicí vyrábí kuchyňské spotřebiče a díly pro automobilový průmysl. Část zisku firmy pravidelně věnuje na dobročinné účely. V roce 2014 získal Kvido Štěpánek Cenu Via Bona v kategorii Cena novinářů pro individuálního dárce a jeho společnost Isolit-Bravo je držitelem Ceny Via Bona 2007 v kategorii Cena pro velkou firmu.