Finále Ceny Via Bona proběhlo online. Kdo jsou letošní Srdcaři a Hrdinové?

V pondělí 5. října jsme na našich facebookových stránkách odvysílali speciální díl SkoroNAkafe, ve kterém jsme představili a ocenili letošní držitele Ceny Via Bona v kategoriích Srdcař a Hrdina za časů krize.

Z důvodu aktuálních bezpečnostních opatření jsme nakonec nemohli uspořádat slavnostní předávání Ceny Via Bona 2020, které mělo proběhnout 5. října v rezidenci velvyslance USA v Praze. Odvysílali jsme proto speciální díl SkoroNaKafe se všemi pěti finálovými Srdcaři a Srdcařkami. Online a naživo nám pověděli o svých dobročinných aktivitách, za které byli nominováni, a diváci se mohli zapojit formou otázek do komentářů. A jak to tedy celé dopadlo? Ocenění spojené s grantem ve výši 20 tisíc korun na další činnost bylo uděleno všem pěti finalistům a finalistkám v kategorii Srdcař. Čestným uznáním v kategorii Hrdina za časů krize Nadace Via ocenila tři příběhy těch, kteří svými projekty napomohli lépe zvládnout krizi spojenou s epidemií koronaviru.

Cenou Via Bona v kategorii Srdcař byli oceněni:

  • Petra Květová Pšeničná a Žaneta Slámové a projekt Fandi mámám za materiální i odbornou pomoc matkám samoživitelkám a jejich dětem a za vytvoření aplikace FandiMat, která nabízí materiální pomoc nejen samoživitelkám, ale všem lidem v nouzi.
  • Šarlota Hambergerová a spolek Spolu s vámi za propojení světa zrakově postižených se světem seniorů prostřednictvím návštěv seniorů v domácnostech či pečovatelských službách.
  • Lucie Poláková a Jindřich Novák z Komunitního osvětového společenství v Chebu za všeobecnou podporu občanské společnosti a inspiraci dalších lidí k dobrovolnictví v Karlovarském kraji.
  • Terezie Hradilková za různorodou pomoc lidem se znevýhodněním a jejich rodinám, celoživotní úsilí o jeden svět pro všechny a snahu o transformaci sociálního systému v Česku.
  • Lucie Hyblerová a platforma Breakfaststory za podporu sociálních podniků, pomoc lidem v tíživých situacích a za projekt Potěš obědem, který sytil potřebné během koronakrize.

Čestným uznáním v kategorii Hrdina za časů krize byli oceněni:

  • Student gymnázia Jakub Kabelka za výrobu několika stovek ochranných štítů na 3D tiskárně a za jejich distribuci mezi lékaře, záchranáře a policisty nejen v rodných Moravských Budějovicích, ale i v širokém okolí.
  • Iniciativa Vietnamci pomáhají za vybudování veřejného informačního kanálu, který propojoval dobrovolnickou pomoc mezi vietnamskou komunitou a českou společností, a to prostřednictvím webových stránek a sociálních sítí.
  • Podnikatel a filantrop Radomír Lapčík za vložení 10 milionů korun do dárcovského programu NAVZDORY v rámci vlastního nadačního fondu Credo s cílem zmírnit dopady pandemie na život matek samoživitelek či rodin s postiženými dětmi ve Zlínském kraji.

Záznam živého vysílání naleznete na naší facebookové stránce ZDE. Podrobné medailonky Srdcařů a Hrdinů si můžete přečíst  na bit.ly/viabona2020.

Za podporu děkujeme všem partnerům letošního ročníku, kterými jsou Věra Výtvarová, společnosti Tchibo a Bonami a mediální partneři Aktuálně.cz, Deník N, Nový Prostor, Reportér magazín a Česká televize. Záštitu nad akcí tradičně převzalo Velvyslanectví spojených států amerických v Praze.

Všem moc děkujeme a oceněným srdečně gratulujeme!