Koncerty naděje. Na podporu sbírky pro Moravu zahráli hudebníci ve Valticích i Praze

Pomoci obyvatelům obcí zpustošených ničivým tornádem se rozhodli také hudebníci. Benefiční Koncert naděje, který z jízdárny zámku Valtice v sobotu 3. července společně odehrály Česká filharmonie a Filharmonie Brno, vynesl na pomoc obětem živelní katastrofy na jižní Moravě více než 2 miliony korun. Dalších více než 300 tisíc korun přinesl koncert Společně pro Moravu, při kterém se spojilo několik předních kapel české hudební scény, které ve středu 7. července vystoupily bez nároku na honorář v Praze na Václavském náměstí. Výtěžek obou koncertů poputuje do sbírky pro Moravu organizované Nadací Via.

Živelní pohroma zasáhla i několik členů Filharmonie Brno. Jeden z nich žije přímo v Moravské Nové Vsi, mnoho jiných má v postižených obcích své rodiny. „V Lužicích bydlí část mých blízkých. Jedněm vzalo tornádo střechu, druhým střechu i se štítovou zdí. Ve středu, den před tou šíleností, tam měly odjet moje dvě malé děti, ale naštěstí zůstaly doma, ani nevíte, jak jsem za to zpětně rád. Překopal jsem si všechny plány na léto tak, abych mohl buď pomáhat na místě nebo hlídat děti,“ uvedl jeden z trumpetistů Filharmonie Brno.

Na programu sobotního koncertu byla Novosvětská symfonie pod taktovkou dirigenta Tomáše Netopila. Koncert živě vysílala Česká televize na programu ČT art a na sociálních sítích, moderování se ujal Marek Eben. Záznam koncertu můžete zhlédnout zde.

Z Václaváku společně pro Moravu

Na pražském Václavském náměstí ve středu 7. července od 20 hodin bez nároku na honorář vystoupili Rybičky 48, Xindl X, Pavel Callta, Klára Vytisková, Slza, O5&Radeček, Poetika, Juraj Hnilica a James Harries v rámci benefičního koncertu Společně pro Moravu. Koncert moderovali Sandra Pogodová a Ondřej Lechnýř. Mimopražští mohli koncert sledovat v přímém přenosu nejen na webech a sociálních sítích některých účinkujících a celostátních i lokálních médií, ale také například ve vysílání regionálních TV, například zlínské TVS, Strakonické televize, Televizi jižní Čechy, svitavské CMS TV a dalších. Koncert odvysílaly také slovenské regionální televize a podpořila jej také například jihomoravské rádio Jih, které odvysílala celý koncert v éteru či jihomoravské rádio Krokodýl, které nabídlo přímý přenos koncertu na své facebookové stránce.

„Dojímá mě a velmi si toho vážím, že nejen interpreti, ale i všichni, kteří se na koncertu podílí od pódia, LED obrazovek, osvětlení, ozvučení, bedňáků, agregátu, mobilního oplocení a WC až po ubytování mimopražských techniků, stanů, štábu, který bude koncert vysílat, poskytovatele internetu, abychom mohli koncert vysílat a mnoha dalších se na koncertu podílí zdarma. Jediným a hlavním cílem koncertu je vybrat co nejvíce financí a pomoci postiženým obcím. Všem za to, že se spojili pro dobrou a potřebnou věc, srdečně děkuji,“ říká organizátor koncertu Společně pro Moravu Robin Suchánek.

Také během pražského koncertu bylo možné přispívat na sbírku www.darujme.cz/promoravu, na účet veřejné sbírky Nadace Via č. ú. 200900222/0800 či prostřednictvím dárcovských DMS ve tvaru DMS TORNADO 90 na telefonní číslo 87 777. Pomoci mohou také lidé ze zahraničí, a to na www.darujme.cz/formoravia nebo přímo na sbírkový účet zřízený Nadací Via: 200900222/0800, tzn. IBAN: CZ27 0800 0000 0002 0090 0222, BIC (SWIFT) kód: GIBACZPX.