Dojetí, vzájemná solidarita i rozpaky. Sdílíme reakce prvních podpořených

Ve středu 7. července jsme po podpisu prvních smluv odeslali první desítky nadačních příspěvků obyvatelům zpustošených obcí. Díky Vaší štědrosti jsme tak mohli během prvního týdne vyplácení rozdělit 30 milionů korun mezi 200 rodin. Rádi bychom se s Vámi podělili o reakce podpořených na neskutečnou vlnu štědrosti, kterou ničivé tornádo mezi lidmi vyvolalo.

Jedna z obyvatelek Moravské Nové Vsi v únoru ovdověla a za čtyři měsíce později přišla rána v podobě přírodní katastrofy. Paní L. sice nemá svůj vlastní bankovní účet, smlouvu však za ní může podepsat dcera, která o ni pečuje. Příspěvek následně použijí na opravu poškozené střechy domu. Další z obyvatelek a příjemkyň pomoci děkuje pracovníkům Nadace Via jako zástupcům celého národa. A ozývají se i další, kteří děkují všem dárcům a nemohou stále uvěřit, kolik peněz už se na obnovu jejich domovů vybralo.

Solidarita panuje také mezi samotnými postiženými, především mezi těmi, jejichž domy nebyly odsouzeny k demolici a zůstávají nadále obyvatelné. Více než o příspěvek pro sebe se obávají o to, zda dar, který mají obdržet, neubere těm, kteří by jej potřebovali víc. „Dobrý den. Strašně moc Vám děkujeme za nabídnutou finanční pomoc. Chci Vás ale požádat, abyste tuto finanční pomoc darovali raději někomu jinému, kdo měl opravdu hodně poškozený dům nebo o něj třeba úplně přišel. My jsme nějaké menší škody měli, ale jsou opravdu malé a dostaneme peníze z pojišťovny, které by nám ty škody měly pokrýt.“ I takové zprávy v těchto dnech od obdarovaných čteme nebo slyšíme po telefonu.

Na místo katastrofy jsme se minulý týden vydali i my, a můžeme proto potvrdit, že obyvatelé postižených obcí pomoc skutečně oceňují. „Chci poděkovat všem dárcům, štědrost Čechů je neuvěřitelná. Viděl jsem i na místě, že lidem pomáhá, že za nimi někdo stojí. Ví, že žijí ve společenství, které je v tom nenechalo. I díky tomu v obcích není atmosféra beznaděje,“ uzavírá ředitel Nadace Via Zdeněk Mihalco.