Zde najdete databázi projektů, které jsme v posledních dvou letech podpořili.
Jsou to místa, kde se věci hýbou, kde je energie a kde to žije. A přibývá jich!
Programy, které již nevyhlašujeme:
Rok
Stát
Kraj (pouze ČR)

Zelenou plochu v centru Horoměřic hodlá developer zastavět velikým bytovým domem

Horoměřice: Místní chtějí informovat obyvatele a vyvolat debatu o chystané stavbě s vedením obce

Developer odkoupil církví restituované pozemky a hodlá v centru Horoměřic postavit velký bytový dům. Obyvatelé domů v ulici, kde má být bytový dům postaven, se brání tak rozsáhlé výstavbě na pozemku, který je dosud širší veřejností využíván k relaxaci. Informováním ostatních obyvatel Horoměřic a jednáním s prodejcem pozemků, starostou obce a novým majitelem pozemku (developerem) chtějí dosáhnout zrušení prodeje pozemku, případně omezení velikosti plánované stavby a zachování stávající relaxační funkce alespoň části pozemku.

Projekt jsme podpořili částkou 30 000 Kč.

• Program: Rychlé granty
  • Kraj: Hlavní město Praha

Pomůže místní referendum zachovat zdravotní středisko na sídlišti Rohožník?

Praha 21 – Újezd nad Lesy: Občané podepisují petici proti přesunu zdravotního střediska

Přes protesty opozice a negativní stanovisko občanů zakoupila MČ Praha 21 v okrajové vilové zástavbě Újezdu nad Lesy budovu bývalé továrny Ideal Lux, kterou hodlá s velkými náklady zrekonstruovat a přesunout do ní zdravotní středisko ze sídliště Rohožník. Důvody pro tento přesun nejsou s občany dostatečně komunikovány. Zájem zachovat zdravotní středisko na sídlišti vyjádřili občané Újezdu nad Lesy již v ukončené petici, která však není pro zastupitele MČ závazná. Spolek OKO se rozhodl reagovat na hlasy nespokojených obyvatel Újezdu, zajistit dobrou informovanost občanů o situaci a pomoci jim v této fázi dosáhnout vyhlášení referenda o zachování zdravotního střediska na sídlišti Rohožník.

Projekt jsme podpořili částkou 25 000 Kč.

• Program: Rychlé granty
  • Kraj: Hlavní město Praha

Běh s Boženkou

Někdo běhá pro zdraví, třídní kolektiv z Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové pro naději. V roce 2016 studenti uspořádali charitativní běh na pomoc Míše, která trpí dětskou mozkovou obrnou. Letos akci zopakovali a výtěžek věnovali na konto Anetka pro dětské onkologické pacienty. Jejich kamarádka Anetka této nemoci podlehla, proto výtěžek 55 725 Kč věnují na výzkum nemoci a dají tak naději dalším dětem se stejnou diagnózou.

• Kraj: Královéhradecký

SLABIKÁŘ PRO KAŽDÉHO

České školy najdete po celém světě. Ne vždy se v nich ale děti mají z čeho učit a do čeho psát. Žáci 4. a 5. třídy z malotřídní škole v Lubině u Kopřivnice uspořádali sbírku pro českou školu v Rumunsku a nakoupené slabikáře, učebnice a sešity jeli svým českým vrstevníkům do banátského Eibenthálu osobně předat. Letos uspořádali valentýnský koncert a svačinkový den, kde se jim podařilo získat 26 521 Kč. Tentokrát ve spolupráci s organizací ADRA pomohli hned dvakrát a z peněz získaných na benefičních akcí pořídili učebnice a sešity českým školám v Srbsku a na Ukrajině.

• Kraj: Moravskoslezský

Vánoční charitativní koncert

Školní parlament Gymnázia Kroměříž se rozhodl ke 135. výročí založení školy zavést novou tradici v podobě Vánočního charitativního koncertu školního sboru. V předvánoční čas se během ní setkali učitelé, žáci a jejich rodiče a společně přispěli na hezké Vánoce organizaci Zatoulané štěstí, která poskytuje pomoc zatoulaným kočkám bez jakéhokoliv předvýběru. Výtěžek z akce 7 937 Kč poputuje na zajištění veterinární péče pro umístěná zvířata a nákup krmení.

• Kraj: Zlínský

Pomoc má hodně podob

Studenty oboru řezník-uzenář z Integrované střední školy ve Valašském Meziříčí spojuje láska k poctivému řemeslu a chuť pomáhat. Během adventních trhů proto na náměstí postavili stánek, kde prodávali guláš a klobásy vlastní výroby. Studentům se podařilo vybrat 21 638 Kč. Utržené peníze studenti předali rodině Šimonka, který se před třemi lety při koupání otrávil oxidem uhelnatým a zůstává ve vegetativním stavu. Péče o Šimonka je pro rodiče velmi nákladná, proto peníze poputují na léky, zdravotní pomůcky a rehabilitační a fyzioterapeutickou péči.

• Kraj: Zlínský

Sociální inovace a kreativní myšlení jako cesta k lepšímu životu!

Justyna Weber, Solidarni e.V.

Justyna pochází z polské oblasti Podlasie a její životní cesta vedla přes několik kontinentů do Německa, kdy nyní žije. Justyna má dar i schopnosti spojovat lidi z nejrůznějších koutů světa. Mluví 8 jazyky a aktivně se podílela na mezinárodních projektech v Argentině, Francii, Rusku či USA. Minulý rok si ji zvolili migranti, žijící v Mnichově, za svou zástupkyni a od starosty získala ocenění za svou práci v sociální oblasti. Byla zvolena velvyslankyní ženského podnikání v Německu a je jednou z autorů knihy Business Inspirations of Polish Woman on the World spolu s dalšími ženami z USA, Izraele, Zambie a Japonska. Ve svých projektech se nyní zaměřuje na sociální inovace a kreativní myšlení jako cestu k lepšímu životu a efektivní komunikaci.

• Stát: Německo

Oživení zapomenuté čtvrti v srdci Sofie!

Martina Stefanova, DOMA Art Foundation

Martina žila mnoho let v Moskvě, kde studovala grafický design. Studium jí zavedlo i do Jižní Koreje odkud zamířila zpět domů do Bulharska, kde spolu s Doychinem Kotlarovem, advokátem se zkušenostmi v místních sociálních projektech, založila Nadaci DOMA. Jejím posláním je podporovat projekty, které obrací pozornost veřejnosti ke kultuře, současnému umění, architektuře, městskému rozvoji. V rámci programu ViabilityNet 3.0 rozvíjí iniciativu KvARTal, která má ambice přetvořit zapomenutou čtvrť v srdci Sofie v živé centrum kreativního průmyslu a umění regionálního a možná i národního významu.

Projekt jsme podpořili částkou 70 000,- Kč a další podporou

• Stát: Bulharsko

Připomenutí společné historie!

Oksana Olynyik, Living Village

Oksana se před čtyřmi lety přestěhovala z Kyjeva do malé vesnice Khrystanivka o 100 obyvatelích v Poltavské oblasti na Ukrajině. Přestože mezi obyvateli obce existují silné vazby, lidé se spoléhají na obec, aby se postarala o cokoli veřejného, ačkoli místní památky jsou v havarijním stavu. Oksana a její sousedé se rozhodli spustit projekt s názvem Příběhy Hrystanivka, aby obyvatelům připomněli společnou historii. Prostřednictvím starých fotografií, oživení zapomenutých příběhů, pouličního festivalu a založení nového muzea místní historie, Oksana a spol. doufají, že obyvatelům i turistům ukážou, že bydlení v Hrystanivce stojí za to.

• Stát: Ukrajina

Zapojení členů diaspory do jejich původní místní komunity!

Emilia Ciurchea, Fundația Comunitară Țara Făgărașului

Emilia vystudovala kulturologii, speciální pedagogiku a je rovněž psychoterapeutkou.V rodném městě Făgăraş vede program pro děti a mládež. Je maminkou tříleté dcery Tess a pracuje jako provozní manažerka nadace Făgăraş County Community podporující místní iniciativy, které mění své komunity k lepšímu. Projekt, který Emilia rozvíjí v rámci programu ViabilityNet 3.0 je založený na zapojení členů diaspory do jejich původní místní komunity. Jejich cílem je propojit je jak mezi sebou, tak s komunitou, kterou zanechali v domovině, a kde obvykle žije část jejich rodiny. Mezinárodní zkušenosti ukazují, že i přes geografickou vzdálenost může diaspora hrát aktivní roli ve vývoji komunity. Cílem je dosáhnout smysluplného budování a rozvoje kapacit v oblasti Tara Fagarasului.

• Stát: Rumunsko