Zde najdete databázi projektů, které jsme v posledních dvou letech podpořili.
Jsou to místa, kde se věci hýbou, kde je energie a kde to žije. A přibývá jich!
Programy, které již nevyhlašujeme:
Rok
Stát
Kraj (pouze ČR)

Stinná oáza areálu Jelínkovy chaty

Obec Kunštát skrývá v přilehlém lesíku poklad, který čeká na využití. Jde o chátrající areál Jelínkovy chaty, který je dostupný párminutovou chůzí z centra obce, která je jinak známá především svým zámkem a tradiční keramikou. Členové spolku Na Slunci, který zde provozuje s podporou obce lesní školku se rozhodli, že přizvou občany Kunštátu k rozmýšlení budoucího využívání tohoto unikátního areálu ze 40. let 20. století. Areál představuje v létě “klimatickou oázu” díky své přirozeně lesní povaze, ale zároveň jsou v něm objekty, které čekají na své využití, např. Bývalá kuželkárnaKromě veřejné debaty představuje projekt hlavní výzvu pro architekta, protože místo potřebuje kvalitní studii.

realizátor: Na Slunci, z. s.
místo: Kunštát
částka podpory: 450 000 Kč

• Kraj: Jihomoravský

Posezení u chlebové pece v Bílé Vodě

Jak se “dělá komunita” na samotných polských hranicích, v místě, kde se mezi 320 obyvateli sí  7 národností, přičemž Rumuni tvoří třetinu populace? V místě s psychiatrickou nemocnicí a domovem pro osoby ve vážných životních situacích? V místě, kde z původních obyvatel zbyli poslední dva? To se v následujících dvou letech dozvíme v Bílé Vodě, která je jinak nechvalně známá internačním táborem pro řeholní sestry, který zde v 50. letech vybudovali komunisti. Milovníci hudby možná Bílou Vodu vnímají díky Brosmannovu festivalu duchovní hudby. V rámci projektu chtějí zástupci obce společně s dalšími spolky a skupinami lidí v obci zvelebit zahradu kolem obecního úřadu, která obklopí nově vznikající chlebovou pec a sušárnu na ovoce. V Muzeu internace, izolace a integrace už mají místní zázemí pro akce, které potěší ducha. Teď vznikne místo, kde bude prostor pro společné oslavy a hodování.

realizátor: obec Bílá Voda
místo: Bílá Voda
částka podpory: 450 000 Kč

• Kraj: Olomoucký

Místo pro společné akce v Chudčicích

V Chudčicích to žije a děje se toho tolik, že je potřeba vytvořit místo, kam by se stávající a nové akce umístily tak, aby byly dostupné a zároveň nikoho nerušili. Zástupci obce našli takové místo v blízkosti fotbalového hřiště, na pozemku, který je zarostlý z velké části náletovými dřevinami. Kromě toho, že vznikl záměr vybudovat zde amfiteátr a celkově místo zvelebit, láká zástupce obce i to, že si poprvé vyzkoušejí komunitní plánování a vtáhnou do rozhodování o podobě místa celou obec. Nadace Via jim k tomu pomůže svou metodickou podporou i penězi, stejně jako výše zmiňovaným dvěma obcím.

realizátor: obec Chudčice
místo: Chudčice
částka podpory: 400 000 Kč

• Kraj: Jihomoravský

Re-vize Olomouc nabídne obyvatelům debatní večery zakončené workshopem

Žijeme v pospolitosti ve společném prostředí. Rodina, přátelé a prostředí okolo nás – město, ulice, parky, fasády domů cizích i toho našeho až po naše vlastní myšlenky. Naše prostředí nás utváří, stejně jako my utváříme jej. Zároveň nás kultivuje a ovlivňuje. Můžeme se podílet na jeho utváření mnohem víc, než většina z nás tuší. A i proto by nás naše vlastní okolí musí zajímat. Revize Olomouc je platforma spojující napříč odborníky s komunálními politiky i činnými úředníky a především širokou veřejností. Poskytuje prostor pro smysluplnou diskusi a následně se snaží myšlenky z řad veřejnosti, které vzejdou z každého večera předat dál – politikům. Snaží se inspirovat, přinášet nové pohledy a rozšiřovat obzory. Motivovat k zájmu a péči o své okolí, a to i uspořádáním sousedských setkání.

realizátor: Radka Smičková
místo: Olomouc
období realizace: 4/2020 – 6/2020
projekt byl podpořen částkou 20 000 Kč

Tento projekt byl podpořen z programu Dokážeme víc pro zaměstnance České spořitelny.

• Kraj: Olomoucký

Žijeme, tvoříme a sdílíme pro Kostelec

Ve městě chybí akce pro širokou veřejnost, které by utužovaly komunitu a budovaly mezilidské vztahy. Takové tři velké sousedské a komunitní akce uspořádá šestice žen, která se dala dohromady na začátku roku 2019 právě za účelem posílení místní komunity. Akce budou zaměřeny na širokou cílovou skupinu od dětí až po seniory a budou střídat různá témata. Tento model se totiž v minulosti velmi osvědčil. Hlavním cílem akcí je spolupráce mezi lidmi ve městě, výměna zkušenosti, prezentace lokálních produktů a služeb, navázání dlouhodobé spolupráce, dobrovolnictví a podpora vybraných problémových témat.

realizátor: Petra Smrčková
místo: Kostelec nad Orlicí
období realizace: 2/2020 – 12/2020
projekt byl podpořen částkou 20 000 Kč

• Kraj: Královéhradecký

Pečecké hodiny budou zase odbíjet

Tým chce uvést do provozu hodinový stroj na věži pečeckého evangelického kostela. V minulém roce občané města veřejným hlasováním v projektu Lepší místo – Lepší Pečky zvolili nápad opravit věžní hodiny za nejlepší. Při příležitosti spuštění hodin bude uspořádána zahradní slavnost s kulturním programem a občerstvením. Organizátoři tak chtějí poděkovat veřejnosti a sponzorům za podporu projektu a prezentovat kostel, faru a zahradu jako otevřený prostor pro setkávání.

realizátor: Jonáš Hájek
místo: Pečky
období realizace: 2/2020 – 1/2021
projekt byl podpořen částkou 40 000 Kč

Nově vznikající čtvrť ve Žďáru nad Sázavou oživí sousedská slavnost

Do nově vznikající čtvrti Klafar se letos přistěhují díky třem čerstvě dokončeným bytovým domům desítky rodin a další do průběžně dokončovaných řadových a rodinných domů. Skupina občanů, kteří zde již bydlí déle, chce pro starousedlíky i nové sousedy uspořádat sousedskou slavnost, aby se zde všichni lépe seznámili a žili více spolu než pouze vedle sebe. Zároveň zde chtějí vybudovat místo ke scházení – veřejný gril a posezení. Při této akci chtějí také zatáhnout širší skupinu obyvatel do plánování budoucího náměstíčka, které by zde mělo v následujících letech vzniknout a dát tak podklady architektům, co by si zde místní přáli. Díky této společné aktivitě věří, že se zformuje širší jádro, které by zde podnikalo další aktivity v budoucnu – například vysázelo stromy v parku, který je sice v urbanistické studii, ale město se nemá k tomu, aby na něm začalo aktivně pracovat.

realizátor: Žijeme Žďárem, z.s.
místo: Ždár nad Sázavou
období realizace: 5/2020 – 5/2021
projekt byl podpořen částkou 100 000 Kč

• Kraj: Vysočina

Farní zahrada poslouží jako místo pro komunitní život

Sdružení přátel chce s pomocí dalších aktivních lidí vytvořit vhodné zázemí na farní zahradě pro setkávání místních komunit, které by bylo lépe využito pro účely společenských akcí organizovaných těmito komunitami. Cílem je vybudovat mobilní jeviště pro divadelní představení, krytou terasu pro setkávání a odpočinek, modernizovat ohniště a případně postavit dřevník. Úspěchem projektu bude, když do zahrady přivede více života, maminek s dětmi, důchodců a místních obyvatel, kteří zahradu využijí k odpočinku.

realizátor: Maroš Palidrab
místo: Mníšek pod Brdy
období realizace: 4/2020 – 4/2021
projekt byl podpořen částkou 90 000 Kč

• Kraj: Středočeský

Posezení ke kulturním akcím vznikne mezi hasičárnou a rybníkem

Cílem projektu je vylepšení prostředí mezi místní hasičárnou a rybníkem k využití pro společenské a kulturní akce. Prostor doplní mobiliář – ohniště, posezení, altánek či venkovní ping-pong. Vznikne tak možnost setkávání sousedů v krásném romantickém a inspirativním prostředí u rybníka. Prostor bude využíván pro organizaci akcí pořádaných Městským úřadem a místními dobrovolnými hasiči (pálení čarodějnic, běžecké závody, dětský den, dětské cyklistické závody, hasičské závody, schůzky mladých hasičů, Den bez aut, letní kino…).

realizátor: Zdeněk Hromádka
místo: Újezd u Průhonic
období realizace: 6/2020 – 6/2021
projekt byl podpořen částkou 100 000 Kč

• Kraj: Hlavní město Praha

Odpočinek v přírodě nabídne altán u „Kostelíčka“

Tým dobrovolníků společně se spolky a občany obce chce zlepšit stav místa pasivního odpočinku na louce před Kostelem sv. Jana Křtitele v Nové Lhotě, které bude zároveň zakončením plánované naučné stezky a je bohaté na výhled do místa, kde žijeme, do lesů, luk. Cílem projektu je vybudovat altán s nábytkem k sezení a stolem, zakoupení grilu, který bude pro užitek všem, stejně jako společenské hry pro děti, dospělé a seniory a jednoduché sportovní pomůcky pro hru dětí na louce (míč, líný tenis, švihadla…) a dosadit několik stromů v okolí altánu. Výsledkem by mělo být podpoření dalšího setkávání lidí různých věkových skupin a získat další místo, kde je možné se zdržet a strávit (trochu jinak) plnohodnotně čas v přírodě.

realizátor: Jiřina Hanušová
místo: Kluky