Breakfaststory – Potěš obědem

Na začátku platformy Breakfaststory byla chuť vytvořit projekt pomáhající lidem, kteří ztratili domov nebo se narodili s fyzickým či duševním hendikepem. Původní koncept dobročinných snídaní se však nestačil ani rozjet, když přišla karanténa. Na scénu tak během 48 hodin přišel nápad  i samotná realizace kampaně Potěš obědem. Platforma Breakfaststory se zřekla jakéhokoliv honoráře, aby podpořila chod sociálních podniků a pomohla zároveň osamělým seniorům, rodičům samoživitelům a jejich dětem. Spolu s týmem dobrovolníků, kterých se postupně k aktivitám připojilo na 150, během koronakrize zdarma rozvezli více než 10 000 porcí obědů a v kampani pokračují i nadále po skončení nouzového stavu.

Platformu na podporu sociálních podniků Breakfaststory založila Lucie Hyblerová v únoru 2020. Zájemce si na webu www.breakfaststory.cz mohl objednat snídani ze sociálních podniků a zároveň si vybrat i z tzv. menu dobrých skutků, čímž podpořil vybraný neziskový projekt libovolnou částkou. V době karantény přišla platforma s kampaní Potěš obědem. Jak to celé funguje? Objednavatel si za pomoci on-line formuláře objedná oběd z denního menu, který mu uvaří sociální podnik v Praze. Objednavatele stojí oběd 160,- Kč, přičemž za tuto částku uvaří sociální podnik porce dvě. Jednu doveze objednavateli a druhou zcela zdarma dopraví potřebné osobě, která se ocitá v nouzi. Breakfaststory tak pomůže sociálním podnikům se zakázkami, nasytí potřebného a klient se dobře nají.

Platforma Breakfaststory podpořila dohromady 10 českých sociálních podniků v době krize tím, že jim dodala práci, a zároveň okolo sebe vybudovala tým dobrovolníků, kteří pomáhali dopřát alespoň jedno teplé jídlo denně lidem, kteří se ocitli na hraně existenčního minima a bezplatný oběd byl pro ně stěžejní po stránce materiální i psychické. Na sklonku července překonali hranici 10 500 rozvezených obědů a zároveň pomohli více než tisícovce seniorů, samoživitelů a jejich dětem. Nejednalo se o jednorázovou pomoc, nýbrž o dlouhodobé propojení a opakované dovážení obědů s cílem ulehčit měsíčnímu rozpočtu danému člověku. Po skončení koronakrize organizace pokračuje v konceptu  bezplatných obědů a rozváží obědy především lidem v seniorním věku, kteří v důsledku krize přišli o práci i střechu nad hlavou. Zároveň Breakfaststory znovuobnovila původní koncept snídaní, které obohatili o myšlenku 1 bezplatné snídaně pro seniora za jednu snídaňovou objednávku ze strany firem či institucí. V září také spouští jediný český e-shop, který nabízí sortiment pouze ze sociálních a chráněných dílen z celé ČR a i nadále staví na myšlence řetězící se pomoci jak sociálním podnikům, tak ohroženým spoluobčanům.