Fandi mámám

Organizace Fandi mámám už čtyři roky pomáhá maminkám samoživitelkám a jejich dětem. Zvlášť v době pandemie koronaviru se ukázalo, jak je tato skupina žen ohrožena chudobou, a pomoc najednou potřebovaly i ty samoživitelky, které do té doby svoji situaci zvládaly. V návaznosti na tento projekt vymyslely zakladatelky také aplikaci FandiMat, která nabízí materiální pomoc nejen samoživitelkám, ale všem lidem v nouzi.

Fandi mámám zprostředkovává samoživitelkám materiální pomoc od plenek a potravin přes aktovky do školy, dětská kola až třeba po pračku. Poskytuje také odborné poradenství při vymáhání alimentů nebo řešení jiných právních záležitostí. Projekt funguje na principu transparentního dárcovství, neboť propojuje konkrétní maminku samoživitelku přímo s dárcem. Pomoc je díky tomu adresná a konkrétní, umožňuje dárci pomáhat mamince samoživitelce osobně a být s ní v kontaktu dlouhodobě. Fandi mámám funguje díky dobrovolnické práci, a to jak zakladatelek, tak několika dobrovolnic. Organizace také pomocí příběhů maminek upozorňuje na předsudky, se kterými se samoživitelky potýkají.

Za dobu své existence projekt podpořil přes sedmdesát konkrétních maminek a jejich dětí a svými dalšími projekty a kampaněmi podpořil stovky dalších maminek samoživitelek. Příběhů, jak konkrétně materiální pomoc rodině pomohla nebo změnila život, je mnoho. Jedna z maminek například díky získané zásobě potravin a drogerie ušetřila peníze, a mohla si tak dovolit odejít z azylového domu do startovacího bytu. Pomoc je dostupná pro ženy v celé České republice. Některé ze samoživitelek, které se projektu účastnily, nyní vypomáhají jako tzv. delegátky ve svém kraji, kde mají na starost nábor nových maminek, které potřebují pomoc.