Jakub Kabelka

Když dostal sedmnáctiletý student druhého ročníku gymnázia Jakub Kabelka k loňským Vánocům 3D tiskárnu, ještě netušil, že na ní o pár měsíců později vytiskne několik set ochranných štítů, které rozdistribuuje mezi lékaře, záchranáře a policisty nejen v rodných Moravských Budějovicích, ale i v širokém okolí.

Jakub se dlouhodobě zajímá o počítače a robotiku. Je členem facebookové české tiskařské skupiny, kde po vypuknutí krize přemýšleli jak pomoci. S ostatními začali tisknout první prototypy štítů, které sami navrhovali a zdokonalovali, poté však ale v paralelní skupině objevili projekt od Josefa Průši, který byl jednotný a všichni jej ihned začali tisknout. Ve skupině Jakub objevil tiskaře z nedalekého Znojemska, se kterými se rychle spojil a vytvořili tak nezávislou regionální skupinu. Ze spíše introvertního fanouška 3D tisku se tak stal aktivní dobrovolník roznášející vlastnoručně vyrobené štíty místním lékařům.

Poptávka po štítech i Jakubova aktivita narostla do nečekaných rozměrů. Pro zvýšení výroby si Jakub zapůjčil druhou tiskárnu z gymnázia, třetí mu dodal místní podnikatel. Do výroby a distribuce štítů se zapojili další dobrovolníci. Místní zastupitel Jan Švaříček zajistil dotaci od společnosti ČEZ na nákup veškerého materiálu, zastupitelka Olga Honsová zjišťovala poptávku a pomáhala s distribucí štítů, rodina a kamarádi pomáhali kompletovat. Jakub sám obsluhoval tiskárny dlouho do noci, ráno v šest pak začala služba rodičům. Večer se sešla v obýváku celá rodina při stříhání pruženky, řezání fólie, kompletování a balení štítů. Na třech tiskárnách, které u Kabelkových běžely dnem i nocí, Jakub vytiskl celkem 865 štítů a další zkompletoval z dílů jiných tiskařů. Uspokojil tak poptávku po štítech u zdravotníků a policistů, distribuoval je do škol a obchodů a štíty od něj putovaly i do Fakultní nemocnice v Brně, k Policii ČR nebo mezi členy štábu seriálu Modrý kód.