Věra Fina

VĚRA FINA

Prošla si náročnou onkologickou léčbou, která její život trvale ovlivnila a omezila. Přesto Věra Fina nezůstala sedět s rukama v klíně a založila organizaci Jelimán, z.s. pro onkologické pacienty a pacienty v remisi. Sdílením svého osobního příběhu se snaží motivovat další lidi v podobné situaci k překonání tohoto těžkého životního období. Působí jako bloggerka, vydává knihy a kalendáře, je aktivní na sociálních sítích a pořádá charitativní akce na pomoc dospělým i dětským onkologickým pacientům. Usiluje také o legislativní změny vyhlášek a zákonů pro hendikepované spoluobčany. V letošním roce dokončuje unikátní projekt pro onkologické pacienty Sad nadějí.

Věra Fina podstoupila náročnou léčbu chemoterapie, radioterapie, amputace rekta a založení trvalé stomie. Druhou šanci na život uchopila se vší parádou, noblesou a radostí. Napsala a vydala 5 knih, kterými pomáhá nacházet naději a radost ze života nejen onkologickým pacientům. Nyní tvoří charitativní a motivační knihu Sad nadějí. Své motto “každý den je dar” ztvárňuje pravidelně v kalendářích ze svých fotografií i kreseb. Na výstavách, které pořádá napříč Českou republikou, propojuje zdravé a nemocné. Její otevřenost, autenticita a energie je doslova nakažlivá, což má dopad na obrovské množství nejen pacientů, ale i blízkých či virtuálních přátel. Za své počiny získala také sympatie předních onkologů.

Je také autorkou unikátního motivačního projektu Sad nadějí. První strom v rámci tohoto projektu byl zasazen v září letošního roku v Rokoli, poutním místě v podhůří Orlických hor, další v místě Věřina rodiště. V příštím roce by Věra ráda otevřela další Sady nadějí, a to i za účastí dětí, aby byl projekt propojen mezigeneračně. Součástí Sadů nadějí budou také Lavičky Naděje, jako symbol, že by se nic nemělo vzdávat. Věra Fina aktivně motivuje a pomáhá onkologickým pacientům. Těm, kterým pomohla, předá Cenu Naděje. Za tímto účelem připravuje další vernisáž výstavy “každý den je dar”, která se bude skládat z jejich obrazů i z obrazů dětských onkologických pacientů. Pro ně vytvořila charitativní akci s filantropickým přesahem “Srdce pro Tebe” a osobně jim věnovala knihy, které napsala a vydala. Usiluje také o legislativní změny, své návrhy představila na sociálním výboru Poslanecké sněmovny PČR a na zasedání výboru pro zdravotnictví a sociální politiku v Senátu PČR. Tato úprava legislativy se nyní blíží do finále.