Vietnamci pomáhají

Vietnamská komunita sehrála v boji proti koronavirové pandemii v Česku významnou roli. Tisíce vietnamských švadlen se zapojily do šití roušek, stovky majitelů večerek a restaurací nabízeli občerstvení zdarma zdravotníkům, hasičům či policistům. Aby se pomoc stala efektivní, založili mladý podnikatel Nguyen Manh Tung se svým kolegou informační portál, facebook a web Vietnamci pomáhají, propojující dobrovolníky a žadatele o pomoc.

Iniciativa #vietnamcipomáhají je společný projekt organizace Czech Viet s.r.o. a známých vietnamských influencerů, kteří se staly jeho ambasadory. Projekt vznikl v reakci na vlnu solidární pomoci vietnamských komunit žijících v České republice během koronakrize. Po celé zemi se v tu dobu objevily stovky forem pomoci ze stran Vietnamců, kteří se prostřednictvím šití roušek nebo finanční pomocí snažili dát veřejnosti najevo, že také chtějí přiložit ruku k dílu. Cílem projektu bylo proto vybudovat veřejný informační kanál, který by v této těžké době propojoval dobrovolnickou pomoc mezi vietnamskou komunitou a českou společností, a to prostřednictvím webových stránek nebo sociálních sítí.

Jedním ze zakladatelů iniciativy je Nguyen Manh Tung, který pro své dobročinné aktivity čerpá ze svých nelehkých osobních zážitků z dětství. Už od 12 let se snažil sám vydělávat, a když mu ve 14 letech zemřel otec, musel se sám postarat o bratra i maminku. Tato náročná zkušenost jej přivedla k rozhodnutí věnovat se v životě něčemu smysluplnému. Založil menší firmu a svůj čas a energie věnuje také do propojování české a vietnamské komunity v rámci česko-vietnamské organizace CZECH Viet. Zkušenost spojenou se smrtí svého otce předává dál také jako poradce v Poradně Vigvam, která pomáhá lidem vyrovnat se s úmrtím blízkého člověka.