Barbora Koritenská

Barbora Koritenská zachraňuje unikátní vilu v Prachaticích

Kralova vila, kdysi honosný funkcionalistický dům z roku 1932, který fungoval například jako mateřská škola a jesle, od roku 2008 pustne. Barbora Koritenská spoluzaložila spolek Živá vila, který si klade za cíl jeho záchranu, organizuje sousedské akce s cílem oživit historické centrum Prachatic a je také členkou zastupitelstva.

Spolek Živá vila založila Barbora s přáteli v roce 2014 s cílem zabránit chátrání a demolici Kralovy vily. Aby o svém snažení dali vědět veřejnosti, pořádali ve vile po dobu dvou let nejrůznější kulturní akce, jako byly přednášky, koncerty, vernisáže či literární čtení. Vrcholem se stal hudební festival uspořádaný v červenci 2016 přímo v zahradě Kralovy vily, jehož se účastnilo přes 300 návštěvníků. Tyto iniciativy ale město utnulo, neboť chce vilu zbourat a na jejím místě vést obchvat Prachatic. „Podařilo se nám v Prachaticích vytvořit komunitu lidí, které ve městě chyběl nezávislý alternativní prostor. Bohužel nám ze strany města nebyla v roce 2016 prodloužena nájemní smlouva a my jsme byli nuceni tuto naši pořadatelskou činnost ukončit. Jelikož byla ale stále mezi obyvateli Prachatic o akce poptávka, rozhodli jsme se začít využívat veřejná prostranství a pořádat zde různé akce. Naší motivací je ukázat lidem, že se veřejný prostor dá využívat jinak než jako parkoviště,“ vysvětluje Barbora důvod, proč se z vily přesunuly jejich aktivit do centra města.

Spolek, jehož tým v současnosti tvoří kolem 15 lidí, zde v minulých letech uspořádal několik sousedských slavností, swapů oblečení nebo koncertů. V této činnosti chce dále pokračovat a zvýšit do budoucna četnost i kvalitu akcí. Cílem je docílit navrácení života do města – ulice by neměly fungovat jako pouhý komunikační prvek, ale měly by se stát místem setkávání. V roce 2020 se spolku po delším vyjednávání podařilo získat vilu zpět do pronájmu. Na konci srpna téhož roku proto zorganizovali hudební festival Vivat vila přímo v prostorách funkcionalistické vily.

Poslechněte si celý rozhovor s Barborou o záchraně Kralovy vily.

Zpet_na_vypis_clanku_button_oranz
ODEBÍREJTE ViaCafé