Blázni do hor

Sousedy ze tří vesnic v Jizerkách spojila Stezka svobody

Nápad vytvořit Stezku svobody vznikl před třemi lety v Horním Maxově, který tvoří spolu s nedalekým Jindřichovem a Lučany nad Nisou jedno město. Při stém výročí založení republiky vysadila každá z obcí lípu. A tam se zrodil nápad propojit lípy, a tedy i samotné části města okruhem. S pomocí začali přicházet desítky místních obyvatel i chalupářů, kteří nabízeli své schopnosti, do prací se zapojil i místní Domov Maxov pro mentálně handicapované. Vznikla tak stezka, kterou lemuje dvanáct žulových zastavení se skleněnou kostkou na vrchu, obtočených páskou s citáty. O jejich významu, ale také o tom, jak rozsáhlý a inspirativní projekt se nakonec ze stezky stal, vypráví Michal Tůma a Josef Gotvald. Přejeme vám inspirativní poslech.

Člověk nemusí být ani bohatý, ani vlivný politik nebo úředník, aby změnil místo, kde žije, k lepšímu. Musí mít ale ochotu bavit se přes plot se sousedy, zajímat se o okolí. A odhodlat se k vykročení za branku, do veřejného prostoru. Zkuste to i vy, podržíme vás – radou a grantovými programy – protože společně jsme silnější. Nechte se inspirovat hosty podcastové série ze světa komunit a sousedských vztahů. Lidmi, kteří zažili na vlastní kůži, že i malý počin dokáže vykřesat mnoho pozitivní energie a nastartovat větší změny. Podcast připravují společně Česká spořitelna a Nadace via. Podcast Přes plot naleznete na streamovacích platformách Buzzsprout, iTunes nebo Spotify.