Iveta Čermáková

Iveta Čermáková tvoří kreativní zahradu v Humpolci

Osm přátel z Humpolce se rozhodlo vzít věci do svých rukou a proměnit venkovní prostor donedávna využívaného výrobního areálu v centru města v místo setkávání. Jednou z nich je Iveta Čermáková, jejíž zájem o prostor, architekturu, setkávání s přáteli a inspirativními lidmi a touha dát vzniknout akcím a místům, kde se bude kumulovat lidská energie a kreativita, ji dovedly až k myšlence spojit síly s podobnými nadšenci a založit v centru města REKREAtivní zahradu.

Iveta vystudovala volné umění na pražské AVU a poté užité umění na UMPRUM. V desetitisícovém městě Humpolec se narodila a stále se tam vrací za rodinou a přáteli na víkendy či letní prázdniny. Myšlenka založit REKREAtivní zahradu vzešla z potřeby mít ve městě místo, kde se budou potkávat různé generace a sdílet své nápady a dovednosti, společně zušlechťovat prostor a přitom si povídat a bavit se, navzájem se kultivovat a budovat vztah k místu, které obývají. Nápad navazuje na starší projekt, kdy Iveta se sestrou Monikou iniciovaly vznik prostoru Závod 01, kde pořádaly kromě výstav různé kulturní akce a setkání. Přestože galerie existovala jen pár měsíců, ukázala, že taková místa v Humpolci chybí, a nastartovala další společenskokulturní iniciativy ve městě.

Začátkem léta 2019 sehnala Iveta s dalšími dobrovolníky “zelené” místo v centru města, v prostorách nevyužívaného výrobního areálu. Koupili kontejner, který používají jako zázemí, minigalerii a bar s občerstvením pro návštěvníky, pingpongový stůl a udělali pískoviště pro děti. Uspořádali také několik kreativních workshopů, koncertů a výstav. Zároveň je zahrada neustále přístupná pro veřejnost. Během dne ji nejčastěji navštěvují rodiče s dětmi, po večerech se u ohýnku schází mladí i starší místní. Podařilo se jim získat si okruh lidí, kteří se naučili zahradu navštěvovat a pomáhat místo oživovat a zkrášlovat. Na podzim navíc zasadili na REKREAtivní zahradě nové stromy, které jim přinesou v horkých dnes více stínu a svěžesti. Pracují také na novém prvku pro děti – horolezecké stěně.

Přečtěte si celý rozhovor o Rekreativní zahradě s Ivetou a její sestrou Monikou.

Zpet_na_vypis_clanku_button_oranz
ODEBÍREJTE ViaCafé