Marka a Honza Vařekovi

Marka a Honza Vařekovi tvoří komunitní a kulturní prostor v bývalé textilce v Hranicích

Myšlenka otevřeného prostoru podporujícího kulturu a sdílení vznikla ještě v Praze, kde manželé Marka a Honza prožili několik let. Napadlo je zřídit platformu, díky které by naplňovali své zájmy a ideály. Chtěli ji ale vytvořit mimo hlavní město, na místě, kde podobná iniciativa chybí. Nakonec zvítězilo Honzovo rodné město Hranice na Přerovsku.

Kulisa bývalé židovské textilní továrny už měla svého genia loci. Původní umývárny pro zdejší dělnice manželé svépomocí zrekonstruovali a začali zde pořádat akce, které mají rádi a které jim dávají smysl. Od alternativní hudby přes komunitní sousedské akce pro rodiny s dětmi až po oživení místního filmového klubu, ekologické přednášky, umělecké rezidence nebo DIY workshopy. Původní záměr vytvořit komunitu, která se bude sama podílet na formování svého prostoru, ale zpočátku narážel na místní realitu. V Hranicích totiž chyběla zkušenost s podobným principem. Začátky proto nebyly jednoduché a delší dobu trvalo, než si na akce v Karnole místní zvykli.

Každého nového člena do Karnoly přivádí upřímný zájem o aktivní život a kulturu. Vařekovi se snaží pracovat hlavně s lidmi z regionu, pro inspiraci však rádi zvou umělce z jiných, i cizokrajných koutů. V roce 2020 například společně se svými krakovskými a bratislavskými protějšky v rámci Visegradského fondu rozjeli projekt Back to the Roots, který se věnuje multikulturní historii těchto zemí. Od začátku existence Karnoly platí, že posun vpřed přišel vždy po náročnějším období a jinak tomu nebylo ani s dopadem letošní epidemie. V nejhorším se stal zázrak a projekt zachránili nově příchozí aktivní členové. Aktuálně je součástí týmu nová posila Markéta, která v Karnole působí v rámci své stáže na vysoké škole a má na starost vše od komunikace po účetnictví.

Přečtěte si celý rozhovor s Markou a Honzou o Karnole.

Zpet_na_vypis_clanku_button_oranz
ODEBÍREJTE ViaCafé