Karolína Plachá

Karolína Plachá oživuje Jistebnicko divadlem

Karolína Plachá vystudovala Katedru Autorské tvorby a pedagogiky na DAMU. Přestěhovala se na Táborsko, kde s přáteli založila kulturní spolek Naplaveno. Z části venkovské stodoly vytvořili divadelní sál, kde zuspořádali divadelní představení Oživená stodola, poukazující na historii malé osady Stružinec, a oživují také nedalekou JIstebnici.

Kulturní spolek Naplaveno existuje zatím jeden rok, takže stále testují, jestli se zaměří více na pořádání kulturních akcí typu divadlo, rezidenční pobyty, koncerty či řemeslné dílny. Inspirováni polským divadlem Teatr Węgajty se pořádanými akcemi snaží spojovat lidi různých skupin, propojovat bývalé obyvatele s těmi nynějšími a zároveň se propojit i s publikem z širšího okolí.Karolína je ve spolku dramaturgem. Daří se jí zvát kreativní a zajímavé lidi a vždy přemýšlí i nad prostorem. To, že spolek sídlí v nádherném přírodním parku Jistebnická vrchovina a divadelní sál vytvořili z části stodoly, není nahodilé a šílené. Chtějí pracovat s blízkostí. Organizovat akce ve velkém studeném kulturáku Karolínu nebaví. Zajímá ji, jak se lidé mohou potkat jinak – na louce, ve stodole, na náměstí či ve světnici.

Podařilo se jim přímo na Jistebnickém náměstí spojit zajímavé lidi z různých stran a to při akci Zažít Jistebnici jinak, na jejíž přípravě se podílelo mimořádné množství místních lidí. Hodně lidí se zapojilo do soutěže o nejlepší buchtu, společně vystoupil místní dětský sbor ZŠ Jistebnice a taneční skupina ze ZUŠ Sedlec-Prčice. Sousedé se potkali na divadelním představení, koncertě a při večerní projekci historických fotek. “Věřím, že pokud se lidé potkávají a navzájem poznávají, zvyšuje se tím sebevědomí jak samotných lidí, tak i vesnice či městečka. Prohlubuje se pocit, že to, co dělám nebo kde žiji, je pro někoho dalšího zajímavé. Každý člověk může být společnosti ohromně přínosný,” uzavírá Karolína.

Zpet_na_vypis_clanku_button_oranz
ODEBÍREJTE ViaCafé