Máme co nabídnout

Sousedský život v Čáslavi oživují Dvorky i Okna adventu

Město Čáslav se nachází vedle Kutné hory a může se zdá, že své slavnější sousedce nemůže co do atraktivnosti konkurovat. Klára Fidlerová a další aktivní lidé ze spolku Formanova Čáslav jsou však přesvědčeni, že se s tímto názorem smířit nemusíte. Snaží se proto ukázat, že rodiště Miloše Formana toho nabízí mnohem víc! Za první rok fungování stihl spolek uspořádat dvě významné akce, Čáslavské dvorky a 24 oken adventu, které vylákaly na ulici stovky místních obyvatel. O tom, že se toho čáslavští nebojí, svědčí i fakt, že v rámci Dvorků uspořádali i velký společný táborák, a to přímo na hlavním náměstí. Jak zbavit menší město pocitu méněcennosti a oživit ho zájmem místních i návštěvníků, jsme si povídali s Klárou a Vlastislavem Málkem, starostou Čáslavi. Přejeme vám inspirativní poslech.

Člověk nemusí být ani bohatý, ani vlivný politik nebo úředník, aby změnil místo, kde žije, k lepšímu. Musí mít ale ochotu bavit se přes plot se sousedy, zajímat se o okolí. A odhodlat se k vykročení za branku, do veřejného prostoru. Zkuste to i vy, podržíme vás – radou a grantovými programy – protože společně jsme silnější. Nechte se inspirovat hosty podcastové série ze světa komunit a sousedských vztahů. Lidmi, kteří zažili na vlastní kůži, že i malý počin dokáže vykřesat mnoho pozitivní energie a nastartovat větší změny. Podcast připravují společně Česká spořitelna a Nadace via. Podcast Přes plot naleznete na streamovacích platformách Buzzsprout, iTunes nebo Spotify.