Martina Seidlerová

Martině Seidlerové vzkvétá rodné Jesenicko pod rukama

Ve svém rodném Jeseníku Martina Seidlerová už šest let organizuje celou řadu akcí, které probouzejí dřímající město a v jeho obyvatelích oživují nadšení, talent i odhodlání. Martina organizuje trhy, slavnosti, diskuse, vrací dech zapomenutému letnímu divadlu i parku. Spoluzaložila spolek Sudetikus, tedy „kus Sudet“, který akce zastřešuje, a ve městě Jeseník se stala také zastupitelkou.

„K práci s komunitou mě inspirovala kultura v Mexiku, kde jsem strávila rok, a uvědomila jsem si, jak důležitá je starost o prostředí, ve kterém žijeme, dobré vztahy a spolupráce mezi lidmi,“ vysvětluje Martina. Čtyřikrát do roka pořádá sousedský festival domácího jídla a originálních restaurací Restaurant Day, organizuje Jesenické trhy a slavnosti, jejichž heslem je „místní pro místní“. Je iniciátorkou a moderátorkou Rady studentů a pravidelných Ranních klubů, což jsou diskuzní setkání místních lidí zajímajících se o svůj region, ze kterých vyplynulo několik lokálních projektů. „Chci aktivizovat lidi, aby se začali podílet na tom, jak se bude město i region vyvíjet v budoucnosti, chci jim vrátit pocit síly, sebevědomí a spoluúčasti na tom, jak bude město a region vypadat a jak se v něm bude žít,“ říká Martina.

Jeseník skutečně ožil. Za poslední roky se změnil z místa, kde se nic neděje, na místo, které nabízí velké množství akcí, setkávání a oživování polozapomenutých míst. Za svoje aktivity získala Martina od Nadace Via v roce 2019 Cenu Via Bona v kategorii Srdcař. „Jeseník je najednou městem, kde máte možnost zapojit se do dění a ovlivnit jeho podobu,“ vypočítává Zdeňka Morávková, která Martinu na Cenu Via Bona nominovala. A dodává: „Martina je člověk, který dokáže lidi kolem sebe strhnout. Navíc dokáže pro celou svou činnost nadchnout i mecenáše, firmy a jednotlivce, aby přispívali nejen svou aktivní účastí, ale i finančně.“

Zpet_na_vypis_clanku_button_oranz
ODEBÍREJTE ViaCafé