Miloš Růžička

Obyvatelé Ráječka secvičili veselohru Noc na Karlštejně

Organizátorský tým vedený Hankou Průchovou a Milošem Růžičkou zapojil více než 60 obyvatel obce Ráječko do příprav hudební veselohry Noc na Karlštejně. Společná několikaměsíční práce na inscenaci spojila lidi, kteří by k sobě za obvyklých okolností asi jen tak nenašli cestu. Celá práce vyvrcholila premiérou u nové hasičské zbrojnice, které se zúčastnilo na šest stovek diváků z Ráječka i okolí.

Hanka Průchová se do Ráječka, vesnice na pomezí Moravského krasu, přistěhovala před osmi lety. Kulturní manažerce, aktuálně mamince dvou předškolních dětí, s láskou k umění, sportu, přírodě a setkávání se s různými lidmi, přišlo přestěhování se na venkov přirozené, byť to někteří lidé z jejího okolí komentovali s údivem. Díky svému muži, místnímu rodákovi, se seznámila s řadou lidí, mimo jiné neskutečnou partou z Rekreačních sportů Ráječko v čele s Milošem Růžičkou, předsedou spolku a jedním z hybatelů místního dění. “Miloš je chodící studnice nápadů, a tak není s podivem, že zrovna v jeho hlavě se vylíhnul nápad, jak využít novou hasičskou stanici a především zaktivizovat a propojit místní v ambiciózním divadelním projektu. Nemaje zkušenosti s autorskými právy a různým produkčním papírováním, obrátil se na mě,” vzpomíná Hanka. Slovo dalo slovo a oba se vrhli do příprav hudební veselohry Noc na Karlštejně.

Když se v zimě poprvé sešel herecký ansámbl na čtených zkouškách, asi málokdo si dokázal představit, co všechny čeká a co bude v červnu čekat diváka. Jako střípky mozaiky postupně dávali dohromady jednotlivé dílky inscenace – šily se dobově laděné kostýmy, půjčovaly a nakupovaly rekvizity, vyráběly a stavěly se kulisy, zkoušelo se. Ladila se nejen technika, ale i živá kapela, která inscenaci dodala spolu se sborem ten správný šmrnc. Do více jak půlroční společné práce se zapojilo přes šest desítek místních a 22. června 2019 se původně nevinná idea Miloše Růžičky zhmotnila. Na premiéru, která proběhla open air a s využitím nové hasičské zbrojnice, zavítal naprosto neočekávaný počet více jak 550 návštěvníků. Divadlo dalo dohromady pestrobarevnou skupinu lidí, kteří se mnohdy znali jen od pohledu. Hance a Milošovi vzalo hodně času a energie, které jim ale úspěšná premiéra vrátila dvojnásobně zpět.

Zpet_na_vypis_clanku_button_oranz
ODEBÍREJTE ViaCafé