Pavlína Floriánová

Příklady táhnou! K pomoci druhým nás inspirovali rodiče.

Bartošovice v Orlických horách jsou malou pohraniční obcí v okrese Rychnov nad Kněžnou, kde žijí dvě stovky obyvatel. O rozvoj komunitního života se tu stará Pavla Floriánová, ale také její děti, dvojčata Eliška a Lukáš. “Pro nás je to naprosto automatické, jsme v tom odmala. Vůbec už neřešíme, jestli pomáhat, rovnou spíš přemýšlíme jak,” shodují se oba.

Floriánovi do Bartošovic jezdívali na chalupu a tak se jim tu zalíbilo, že se po čase zůstali natrvalo. A protože už vesnici trochu znali, netrvalo dlouho a pustili se do prvních aktivit. Společně se sousedy tak postavili altán, pořádají výlety do okolí, v létě organizují společné příměstské tábory pro děti chalupářů i místních, v prosinci se celá vesnice schází na rozsvěcení vánočního stromu a Mikuláše. A na všech akcích se podílí i Eliška a Lukáš.

Stavbu altánu částečně financovala Nadace Via. Na jejích stránkách si paní Floriánová poprvé všimla programu určeného přímo pro děti a studenty. A tak informace přeposlala svým dětem. “Líbilo se mi, že Nadace Via poskytuje podporu i v malých částkách a žádost dokáží vyplnit i děti.” Tehdy patnáctiletá Eliška a její stejně starý brácha Lukáš přišli s nápadem vyrobit skříňku první pomoci pro cyklisty. Tu umístili na nový veřejný altán u návsi, který slouží i jako odpočívadlo. „ S nářadím nás naučil pracovat táta. Celou dobu byl u toho a radil nám. Nejvíc práce nám dalo vypočítat úhly stříšky, to jsme se trochu zapotili.” Dřevěnou skříňku vyrobili z odřezků ze stavby altánu a malý grant použili na nákup připevňovacích řetízků a cyklistického nářadí.

“Od malička se dětem snažím říkat, že život za naším plotem je mnohem barevnější. Díky našim aktivitám děti od mala vidí, že je normální starat se o své okolí a pomáhat druhým, a tak do toho tak nějak samozřejmě vpadly. Třeba teď v souvislosti s Ukrajinou. Pravidelně tu pořádáme taková setkání českých a ukrajinských rodin. Sejdeme se, každý něco uvaří a povídáme si. Na jednom ze setkání si jedna z našich nových sousedek posteskla, že jí chybí práce s lidmi. Vyrábí krásné svíčky, doma na Ukrajině se tím živila a chyběla jí možnost výrobu svíček lidem ukázat a předávat své dovednosti dál. Další rodina výborně peče. A moje dcera přišla s tím, že zorganizujeme podzimní tvořivé odpoledne pro české a ukrajinské děti i dospělé.

Společně s bratrem zažádali u Nadace Via o grant, vše připravili, zařídili a já jsem ráda, že lidi přišli a že se pomalu stírají rozdíly, kdo je z místní a kdo je z Ukrajiny, ” říká Pavla Floriánová a dodává: “Pro děti je to obrovská zkušenost. Na velmi jednoduché žádosti naučí projektově myslet. Musí jasně formulovat, co chtějí a proč, spočítat náklady, zformulovat svůj nápad, aby se někomu zalíbil, a musí to celé zorganizovat, aby to mělo hlavu a patu. Oni samozřejmě vědí, že já projekty píšu a měla bych to hotové mnohem rychleji, ale já do toho nevstupuju. Je to jejich práce. Já jen zpovzdálí pozoruju a jsem dojatá.“

Celý rozhovor s Pavlou Floriánovou si můžete přečíst na tomto odkazu.