Ta nová v Ďáblicích

Sahalo sem moře. Kdysi. Od roku 2016 jsou vlny zpátky! Teda Vlna aneb komunitní centrum v pražských Ďáblicích. Založila ji se svým týmem na popud tehdejšího starosty Míša Ničová.

Míša pochází z jižní Moravy, vystudovala dramatickou výchovu na DAMU a je to komunitní živel. Dnes ředitelka Vlny, která byla ale tenkrát v Ďáblicích ta nová. „Byla jsem ďáblický amatér, dokázala jsem zabloudit i cestou do lékárny,“ směje se Míša. Jak dlouho trvá, než si získáte důvěru sousedů nebo propojíte starousedlíky se soudy z nové výstavby? Za jak dlouho se naučíte provozovat komunitní kavárnu? A jak na proměnu mateřského centra v místo, které dokáže zaujmout všechny věkové skupiny? Tipli byste si, že první krok, jak přilákat ty mladší, je mít opravdu dobrou wifinu? Zkušenosti ředitelky Komunitního centra Vlny Ďáblice jsme zhustili do této půlhodiny.

Člověk nemusí být ani bohatý, ani vlivný politik nebo úředník, aby změnil místo, kde žije, k lepšímu. Musí mít ale ochotu bavit se přes plot se sousedy, zajímat se o okolí. A odhodlat se k vykročení za branku, do veřejného prostoru. Zkuste to i vy, podržíme vás – radou a grantovými programy – protože společně jsme silnější. Nechte se inspirovat hosty podcastové série ze světa komunit a sousedských vztahů. Lidmi, kteří zažili na vlastní kůži, že i malý počin dokáže vykřesat mnoho pozitivní energie a nastartovat větší změny. Podcast připravuje Česká spořitelna za pomoci Nadace Via.