Příběhy podpořených

Neviditelní mezi námi

17. díl podcastu Přes plot

Lidé bez domova jsou skupinou, kterou často zcela přehlížíme, opomíjíme. Jsou pro nás neviditelní. Ester Pacltová se spolu s neziskovkou Místní místním snaží bourat bariéry, které mezi světy s bydlením a bez bydlení panují. Protože i bezdomovci jsou našimi sousedy. Pomoc mohou už drobnosti – i pozdrav na ulici umí zázraky. Do solidární sítě se mohou společně zapojit různé podniky a sousedi. Třeba kavárna může nabídnout lidem bez domova využití toalety, zásuvky k nabití mobilu. Vy v ní můžete nechat nejen tzv. zavěšené (předplacené) kafe, ale i polévku nebo cokoli dalšího. Mimochodem, tušili jste, že v bytové nouzi je u nás minimálně 300 tisíc lidí? Do bytové nouze se totiž dostává vinou exekucí, psychických obtíží nebo jiných zdravotních problémů, ztráty rodiny i střední třída. A cesta zpátky je náročná. Více o podnicích otevřených lidem v nouzi najdete na webu Místní místním. Nechce se inspirovat.

Člověk nemusí být ani bohatý, ani vlivný politik nebo úředník, aby změnil místo, kde žije, k lepšímu. Musí mít ale ochotu bavit se přes plot se sousedy, zajímat se o okolí. A odhodlat se k vykročení za branku, do veřejného prostoru. Zkuste to i vy, podržíme vás – radou a grantovými programy – protože společně jsme silnější. Nechte se inspirovat hosty podcastové série ze světa komunit a sousedských vztahů. Lidmi, kteří zažili na vlastní kůži, že i malý počin dokáže vykřesat mnoho pozitivní energie a nastartovat větší změny. Podcast připravují společně Česká spořitelna a Nadace via. Podcast Přes plot naleznete na streamovacích platformách Buzzsprout, iTunes nebo Spotify.