Ztracenou hlavou to začalo, Libuší to (ne)končí

Sociální pracovník otevírá komunitní centrum se zahradou v chátrající vile

Jak nastartovat sousedskou spolupráci v místě, kde o to vlastně nikdo nestojí? Petr Globočník s kamarádem začali pátráním po ztracené hlavě sochy. Následovala knihobudka v době, kdy nikdo nevěděl, co to je. Funguje dodnes. Nechte se nakazit Petrovým entuziasmem, poslechněte si, co vše dokáže se spolkem My Litvínov (nejen) na sídlišti Janov. Zjistěte, proč jsou právě mikrogranty požehnáním pro zlepšení sousedských vztahů, třeba i v tzv. vyloučené lokalitě. Třeba ztratíte hlavu i vy – pro místní komunitu. O mikrogrant si do 27. června můžete totiž říct i vy na www.csas.cz/silnejsiregion. Přejeme vám inspirativní poslech.

Člověk nemusí být ani bohatý, ani vlivný politik nebo úředník, aby změnil místo, kde žije, k lepšímu. Musí mít ale ochotu bavit se přes plot se sousedy, zajímat se o okolí. A odhodlat se k vykročení za branku, do veřejného prostoru. Zkuste to i vy, podržíme vás – radou a grantovými programy – protože společně jsme silnější. Nechte se inspirovat hosty podcastové série ze světa komunit a sousedských vztahů. Lidmi, kteří zažili na vlastní kůži, že i malý počin dokáže vykřesat mnoho pozitivní energie a nastartovat větší změny. Podcast připravují společně Česká spořitelna a Nadace via. Podcast Přes plot naleznete na streamovacích platformách Buzzsprout, iTunes nebo Spotify.