Сім’ї разом – Rodiny společně

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Jihomoravský

Ženský vzdělávací ústav Brno, z. ú. (Vesna) vybudoval na jižní Moravě jedno z největších a v současné době již také jediné fungující centrum humanitární pomoci pro samoživitele, rodiny v nouzi a od začátku března 2022 i pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Jako dobrovolnice a později jako placené pracovnice začal zaměstnávat ženy z Ukrajiny, kromě kontinuálního provozu šatníku otevřel začátkem června 2022 několik dětských adaptačních skupin, pro ukrajinské děti jsou nyní v provozu i integrační příměstské tábory a volnočasové aktivity a kroužky. Od počátku nabízely Vesně svoji podporu stovky dobrovolníků, zejména žen. Chtěly pomoct Ukrajinkám, aby se v Brně lépe orientovaly, aby věděly, že v Brně nejsou samy. Dobrovolnice, samy většinou také matky, se nabízely jako průvodkyně, které ukrajinským rodinám pomohou s řadou překážek – orientace ve městě, hlídání dětí, doprovod do státních institucí nebo do nemocnice. Proto vznikl projekt Сім’ї разом – Rodiny společně, která spojuje brněnské a ukrajinské rodiny. Školní dny s Vesnou v šatníku Vesna v prostorách Moravské galerie v Brně proběhly zcela podle plánu v srpnu, očekávaná účast byla nakonec téměř dvojnásobná, setkaly se zde české a ukrajinské rodiny s českými návštěvníky šatníku,  dobrovolníky, lektory kroužků i náhodnými kolemjdoucími. Vařili si, povídali, zpívali, tančili, seznamovali – a rozdávaly se aktovky a školní potřeby, oblečení, obuv, hračky. Měsíc pro Školních dnech s Vesnou proběhly Druhé školní dny. Sešli se opět všichni z programu Сім’ї разом – Rodiny společně, dobrovolníci, přátelé ze spolupracujících organizací a partneři, sponzoři a podporovatelé.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Ženský vzdělávací ústav Brno, z.ú.
místo: Brno, Jihomoravský kraj
období realizace: 25. července – 30. září 2022