BeCulture

Živá komunita Česká republika Hlavní město Praha

Dlouhodobá tendence ukazuje, že se centrum Prahy spíše vylidňuje a dění v centru zajímá spíše lidi pracující a fluktuující na Praze 1. O to větší byla výzva oživovat komunitu v této „problematické“ městské části. Tým odhodlaných lidí ze spolku BeCulture se rozhodl zapojit místní občany do organizace akcí ve veřejném prostoru v okolí Betlémského náměstí a uspořádat v květnu 2017 sousedskou slavnost ve dvoře barokního Konviktu (mezi ulicemi Konviktská a Bartolomějská).

Je to vůbec možné? Jak zapojit místní? Mají o organizaci sousedských slavnostní vůbec zájem?

Všechny tyto otázky se jim honili hlavou. Nicméně v průběhu dvou měsíců před akcí se několikrát sešli, plánovali program a harmonogram příprav. Den před akcí se sešli dobrovolníci a připravili pohoštění. Samotná akce sestávala z malého trhu, workshopu výroby domácích lanýžů, vycházky s místním občanem panem Krekulem, která sklidila velký ohlas, návštěvy běžně nepřístupné věže v Konviktské ulici, komorního koncertu Báry Zmekové a Davida Cajthamla (DekadentFabrik) a vystoupení Slam Poetry.

Po zhodnocení akce lidé ze spolku BeCulture došli k závěru, že podobné akce je potřeba organizovat pravidelně – místní komunita nelze oživit na základě jedné slavnosti. Pozitivní zpětnou vazbu dostali od radní pro školy a školství, rozvoj hřišť, občanskou společnost a spolky pro Prahu 1, která se naší akce zúčastnila i se svou kolegyní. Městská část Praha 1 následně finančně podpořila zářijovou Betlémskou kulturní noc, organizovanou stejným spolkem.

Metou členů spolku BeCulture je vrácení čtvrti statut místa, v kterém je možné příjemně žít. Trápí je komerční vytěžovaní veřejného prostoru a chtěli by nadále organizovat sousedské slavnosti, trhy, blešáky nebo pouliční brunche.

realizátor: BeCulture z.s.
místo: Praha 1, Hlavní město Praha