Benefice Staré školy 2022

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Středočeský

Ve Vraném nad Vltavou každoročně pořádají benefici. Dlouhá léta ji spolek pořádal sám na sebe, protože budova bývalé školy i zahrádka potřebovaly celou řadu oprav. Letos však bylo všechno jinak. Po začátku války na Ukrajině se svolala výjimečná schůzka, kde paní Miroslava, rodilá Ukrajinka bydlící v obci již více než 20 let, představila svůj pohled na situaci a komunita okolo Staré školy se rozhodla letošní benefici zaměřit na podporu Ukrajiny. Do Vraného se od té chvíle přistěhovalo více než 70 uprchlíků, kteří bydlí jak v hromadném ubytování, tak i v rodinách. Ve Staré škole otevřeli zdarma své aktivity pro děti i dospělé nově příchozím a rozhodli se je zapojit i do přípravy benefice. Dvě rodiny přislíbily nachystat občerstvení. Překvapením pro pořadatele bylo, když na akci přišla paní s dalšími pirožkami a houbovými bliny. O akci věděla z doslechu a chtěla svými pokrmy poděkovat za vstřícný postoj obyvatel, kteří nově příchozím pomáhají v prvních krůčkách ve Vraném. Na pódiu zazpívala také Ljubov Plavska, která našla útočiště v Praze, kde se propojila s místními muzikanty. Výtěžek z celé akce, krásných 15 383 Kč poputuje organizaci Ukrajinsko Evropská Perspektiva (UEP).

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Stará škola, z.s.
místo: Vrané nad Vltavou, Středočeský kraj
období realizace: květen 2022