Bojanovský festival hudby a jídla

Fond sousedské obnovy Česká republika Jihomoravský

Dolní Bojanovice je obec vzdálená jen 4 kilometry od pozdějšího, mnohem destruktivnějšího řádění tornáda. Jen pár dní před úderem tornáda obec po několika suchých letech zasáhly prudké deště, silný vítr a vše bombardovaly kroupy velikosti tenisového míče. Voda zaplavila vinné sklepy, promáčela stěny, poničila dveře nebo spotřebiče, od domů odplavaly popelnice i auta, vítr bral střechy, lámal stromy a vinaři se zemědělci museli odepsat většinu úrody. Následky řeší obec ještě nyní: pár let nová silnice se propadá, propadají se hroby na hřbitově. Akce Bojanovský festival hudby a jídla byl o vzájemném setkání, upevnění sociálních vazeb a také připomínkou událostí, které obec postihly 21. června 2021. V obci poznali, jak je důležitá vzájemná pomoc a solidarita. Akce byla také poděkováním všem, kteří pomáhali a obec podpořili  – včetně neziskových organizací, podnikatelů a firem.  Poděkováním za to, jak se všichni dokázali se situací vyrovnat a zvládnout ji.  Bojanovský festival byl také přehlídkou nadaných hudebních umělců z obce a okolí, Dolní Bojanovice jsou známá líheň šikovných muzikantů a zpěváků. Bylo jich tam na 200 a na programu se přímo podíleli. Akce byla prvním ročníkem a všichni by v ní rádi pokračovali.

program: Fond sousedské obnovy
realizátor: Obec Dolní Bojanovice