Česko-ukrajinská vzdělávací skupina – mimoškolní aktivity

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Hlavní město Praha

Od března 2022 dorazily do okolí Praha Újezd nad Lesy, Klánovice, Běchovice, Horní Počernice, Šestajovice, Jirny, desítky ukrajinských rodin, převážně maminek s dětmi nejrůznějšího věku. Občanská iniciativa se zaměřila na podporu dětí ubytovaných v Klánovicích a blízkém okolí. První setkání s ukrajinskými rodinami proběhlo v březnu za podpory Úřadu MČ Praha – Klánovice. Setkání se zúčastnilo na 40 dětí. Nakonec zůstalo na 30 dětí ve věku 6 až 15 let, které prozatím nemohly nastoupit na školy, a tak se vytvořil projekt Ukrajinské vzdělávací skupiny, jehož hlavním cílem je zajistit přátelské prostředí, v němž by tyto ukrajinské děti dokázaly alespoň na chvíli zapomenout na válku, najít nové přátele, adaptovat se na české prostředí a pokračovat ve vzdělání. Vzdělávací skupina fungovala na dobrovolnické bázi a díky podpoře Úřadu MČ Praha – Klánovice a obyvatel Klánovic a blízkého okolí. Výuka věkově smíšených skupin ukrajinských dětí probíhala ve všední dny do konce června. V červenci a srpnu probíhaly tábory. Cílem nového projektu je podpořit ukrajinské děti v další výuce češtiny, odbourávání strachu z komunikace v českém jazyce, zvládání školních povinností, smysluplném trávení volného času, získávání nových přátel i mezi místními dětmi a lepší adaptaci na české prostředí celkově. Zároveň mít možnost zůstat v kontaktu s jejich mateřským jazykem a kulturou a zachovat tak svou národní identitu. Vznikly pravidelné kroužky a další aktivity pro děti školního věku v průběhu prvního pololetí školního roku 2022/23: Čeština pro ukrajinské děti, Česko-ukrajinské jinohrátky, Česká kultura a reálie, Výletníček – pravidelné výlety po krásách Česka, Pomoc, úkoly! – pomoc s českými úkoly, Arteterapie v ukrajinštině, Kroužek/aktivity pro rodiče.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor:  Iryna Hradilová