V rámci posílení mezilidských vztahů v Třemošnici vytvoří spolek Střemcha 2018 naučnou stezku k Pomníku padlých v 1. světové válce, která bude lemována ovocnou alejí, kde si každá chalupa (rodina) v Třemošnici vysadí strom. Každý strom bude označen cedulkou, aby bylo zřejmé, která rodina daný strom zasadila jako odkaz pro budoucí generace. Jednalo by se o ovocné stromy (jabloně, švestky, třešně) včetně zapomenutých odrůd ze zahrad našich babiček (morušovník, kdouloň, mišpule, oskeruše atd.).

Vysazením ovocných stromů vznikne příležitost pravidelně se sejít nejen u společného sběru plodů a jeho následného zpracování (společné moštování, zakládání ovocných kvasů, výroba kompotů atd.), ale i při následné péči o stromy (zalévání a zastřihávání, atd.) Projekt by měl mimo jiné přesah v posílení místní komunity a dále poukazoval na příběhy obce a občanů Třemošnice z historie 1. světové války a První republiky. Vybudováním stezky vznikne příjemné místo k trávení volného času všech obyvatel Třemošnice od dětí až po seniory. U starých topolů uprostřed stezky je zamýšleno umístit posezení.

realizátor: Střemcha 2018, z.s.
místo: Třemošnice, Středočeský kraj
období realizace: 1. 3. 2019 – 30. 11. 2019