Ve Strmilově chtějí rozvíjet komunitní život a vytáhnout sousedy z jejich chýší do veřejného prostoru. Jako hlavní tmelící úkol, kolem kterého propojí obyvatele města, jim poslouží motiv vody a pátrání po místech, kde voda je nebo by měla být. Členka týmu (místní knihovnice) zapátrala po tom, čí jsou veřejné studně a kdo se o ně stará, po obci jich je cca 15. Kromě budování dobrých sousedských vztahů skupince místních lidí leží na srdci, že lidé s vodou plýtvají a neváží si jí. Chtějí vypátrat „vodní místa“ v obci, zmapovat je a brigádami sousedů bydlících kolem studní upravit některá z nich jako místa setkávání, odpočinku a poučení. Dobrovolníci kolem místní knihovny chtějí naučit lidi, kde a jak se mohou osvěžit ve veřejném prostoru a to nejen vodou, ale i pohledem na okolní zeleň, sochu ze dřeva nebo panel se zajímavostmi o vodě. Nejvíce osvěžující však bude, když se u studní budou setkávat lidé ze stejné ulice a popovídají si třeba o počasí.

realizátorka: Jaroslava Sedláková
místo: Strmilov, Jihočeský kraj