Čeština pro nové sousedy v Pelhřimově

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Vysočina

Podle statistiky je jenom v Pelhřimově cca 700 uprchlíků z Ukrajiny, další žijí v okolních obcích. Předškolním dětem se věnuje město Pelhřimov s Hodinou H (skupina podobná dětské skupině), školní děti jsou integrovány do škol, humanitární pomoc poskytuje od začátku krize Charita Pelhřimov. YMCA Pelhřimov je v tuto chvíli největším poskytovatelem neformálních kurzů ČJ ve městě. Kurzy fungují zcela na dobrovolnické bázi, jedné lekci se účastní až 3 čeští dobrovolníci, na lekcích pro dospělé k tomu ještě 1, který hlídá děti, aby měly maminky soustředěný čas pro sebe a učení. Pro velký zájem jsou 4 skupiny: pro malé děti, teenagery (kde se vyučují čeští studenti dle principu peer to peer a velice se to osvědčuje) a 2 skupiny pro dospělé, kteří mají velký zájem především o konverzaci. Aby se mohli dospělí (především matky s dětmi) učit, zajišťuje YMCA také hlídání jejich dětí (při kterém se děti opět neformálně setkávají s češtinou). YMCA plánuje zachovat lekce neformální výuky češtiny v YMCA centru, druhou aktivitou, která má vést k integraci uprchlíků, bude společné posezení s povídáním a drobným občerstvením a výlet.

program: Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: YMCA Pelhřimov, z.s.
místo: Pelhřimov, Kraj Vysočina
období realizace: září 2022 –  únor 2023