COLridor

Živá komunita Česká republika Hlavní město Praha

Projekt COLridor slouží k podpoře komunitního života napříč biotickými a abiotickými sousedy na Zvonařce v Praze, lidi nevyjímaje. Zasela se potrava a postavil hotel pro hmyz. Ten je ale také fast food pro místní netopýry a ptáky. Dnešní zemědělská krajina je natolik otrávená, že se značná část druhů začíná adaptovat pro život ve městech. Collaborative Collective se snaží adaptovat antropocentrická města pro soužití napříč druhy a sociálními skupinami skrze DIY, tedy od spodu!

V lokalitě byly problematikou sociální rozdíly, nachází se totiž na hranici velice bohatých Vinohrad a o poznání chudších Nuslí. Na místě též přebývá jeden bezdomovec a slouží jako místo setkávání narkomanů, či tzv. dětí ulice. Dále nesoulad tvoří početní pejskaři, kvůli vysokému výskytu psích exkrementů. Tyto vrstvy k sobě nebyly nikdy moc tolerantní.

Co se sousedských vztahů týče, situace se rozhodně zlepšila, i když stále není ideální. Více sousedů se mezi sebou zdraví a začaly-i se zajímat o svou lokalitu a komunitu. Určitá část sousedů začala aktivně bojovat za roubenku najetím právníka. Současný developer slibuje místo nezastavět, ale opravit i s vybudováním hmyzích hotelů a netopýřích budek. Je ale otázka, zda se nejedná jen o strategii k dosažení zástavby. I proto je nutné místo stále monitorovat a podporovat komunitu.

realizátor: Collaborative Collective, z.s.
místo: Praha 1, Hlavní město Praha
období realizace: 20. 4. 2017 – 19. 4. 2018