Constanta Dohotaru proměnila ulici v Kišiněvě v pěší zónu plnou sousedských akcí

ViabilityNet 3.0. Moldavsko

Constanta vystudovala architekturu, po nějaké době strávené prací v architektonických studiích však zjistila, že je jí bližší participativní městské plánování a komunitní projekty. V městě Kišiněv v Moldavsku, kde žije, se proto stala lokální aktivistkou a začala se zde zapojovat do různých komunitních iniciativ. Ve svém projektu usiluje o přeměnu ulice Micle na pěší zónu. Jde o participativní projekt s cílem zapojit obyvatele, kteří se dosud neidentifikovali s místní komunitou a veřejným prostorem. Komunita je tu různorodá, skládá se z místních obyvatel, podnikatelů, zaměstnanců, úředníků místní samosprávy, lidí pracujících v oblasti kultury a vzdělávání, jakož i návštěvníků centra města a “lidí ulice”. Constanta a její tým v ulici organizují různé aktivity, do nichž se snaží zapojit lidi, kteří v dané lokalitě žijí a pracují. Chtějí ukázat, že městský prostor lze využít udržitelným způsobem a že i běžní občané mají mít slovo při jeho vytváření a používání. V ulici proběhlo již například tančení tanga, sousedská večeře a byl sem umístěn také altán s židlemi sloužící k setkávání.

Nadace Via projekt podpořila účastnici částkou 60 000,- Kč, mentorskou podporou a prostorem ke vzdělávání.