Cílem projektu je vytvořit v Českém Těšíně coworkingové centrum pro tvořivé a aktivní lidi, kteří potřebují levné a kvalitní zázemí pro své aktivity a činnost. Místo bude sloužit širokému spektru uživatelů: drobní podnikatelé (živnostníci, freelanceři, OSVČ), neziskovky, studenti, maminky na mateřské, nezaměstnaní, senioři. Chceme nabídnout nejen kancelářský prostor za nízkou cenu, ale především podporovat místní komunitu lidí, která bydlí v Českém Těšíně a okolí, chce zde žít, pracovat a rozvíjet své aktivity a zájmy. Program a tématika aktivit coworkingového centra bude zaměřená na potřeby jednotlivých komunit v regionu Těšínského Slezska. Chceme se aktivně podílet na řešení problémů (dluhy, pracovní flexibilita, příležitosti pro maminky, odliv mladých lidí do velkých měst apod.), a zároveň chceme podněcovat občanskou angažovanost místních, podporovat aktivity a nápady lidí pro zlepšení svého okolí – nabídneme místo pro diskusi a zázemí (právní a administrativní podpora apod.).

Podařilo se nám z části propojit polskou a českou komunitu lidí v příhraničním městě, kteří pracují na různých kulturních a společenský projektech. Díky coworkingu se zde setkávají a mají prostor pro práci a výměně zkušeností. Díky tomu, že ve spolku máme členy jak Čechy, tak i Poláky můžeme Coworkingové centrum vést v dvojjazyčném (a vlastně v trojjazyčném + angličtina) duchu, tak jak to má být v příhraničním městě. Díky tomu je z části odstraněna jazyková bariéra a můžeme spolupracovat s komunitami obou národu a vést je k vzájemnému propojení.

realizátor: Sdružení přátel Těšínska, z.s.
místo: Český Těšín, Moravskoslezský kraj
období realizace: 1. 6. 2018 – 31. 12. 2018