Den pro Ukrajinu

Z Ukrajiny mezi nás Česká republika Středočeský

Spolek Stranou se věnuje kulturnímu dění střední a východní Evropy, pořádá překladatelské a literární akce, podílí se na vydávání literárních děl. Zapojil se i do podpory ukrajinským uprchlíkům, kterých žije v současné době v Berouně asi na tři stovky, a to zejména maminky s dětmi.

V rámci celého Dne pro Ukrajinu proběhlo v rámci areálu bývalých kasáren, kde nyní sídlí městská knihovna a kavárna Jiná káva, několik akcí jak v obou budovách knihovny a kavárny, tak na velkém prostranství před kavárnou „pod lípou“: V knihovně proběhly dopoledne výtvarné dílny pod vedením ukrajinské lektorky, která si s dětmi napřed citlivě povídala, otevřela je a uvolnila, a poté se spolu pustili do ruční výroby časopisů. Dílen se zúčastnilo celkem jedenáct dětí, spolu s nimi dorazily jejich maminky, jiné s menšími dětmi přihlížely. Zpočátku poněkud úzkostná atmosféra se pod citlivým vedením lektorky brzy uvolnila a děti jejich tvůrčí práce ohromně bavila.Na prostranství před kavárnou Jiná káva probíhaly odpoledne pěvecké dílničky s dětmi pod vedením české lektorky, kousek dál ve stínu lip skauti připravili pro děti nejrůznější sportovní aktivity – děti odtamtud přicházely se zarudlými tvářičkami a šťastné. Další původně neplánovanou aktivitou byl canisterapeutický kroužek se psem organizátorky; ten svou lásku k dětem mohl projevit naplno a neustále kolem sebe měl hrozen dětí, kteří si s ním hráli a hladili ho, jakož i dospělých, kteří vyprávěli osvých mazlíčcích, které museli nechat doma. Pes u mnoha dětí i dospělých fungoval jako spouštěč dobré nálady a zlepšil jejich rozpoložení.

Z Ukrajiny mezi nás
realizátor: Stranou, z.s.